open-navfaktor-logo
search
Turbulencije u DF-u
Velić: Komšiću u Goraždu ostaju opsjenari; Sirbubalo: Stranka će se uskoro oglasiti
Edita Velić napustila je Demokratsku frontu, čiji je zastupnik bila u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona, a bila je i predsjednica Kantonalnog odbora ove stranke u BPK. Prema njenim riječima, kulminiralo je proteklih pet mjeseci, a kap koja je prelila čašu bila je ta kada je, kaže Aida Sirbubalo, druga DF-ova zastupnica u Skupštini BPK, pocijepala dokument stranke čiji je član.
18.06.2021. u 15:57
get url
text

- Stranku sam napustila jer je nakon pet mjeseci izostala reakcija Centrale o nezakonitim sjednicama Skupštine, samostalnom postupanju druge DF-ove zastupnice, čime je DF svrstan u one koji podržavaju radnje poput "kupoprodaje" državnih institucija - ukoliko se sjećate snimka koji je pušten na sjednici Skupštine u februaru (navodna trgovina za poziciju ministra unutrašnjih poslova BPK za 30.000 KM, op. a.) – izjavila je Velić za Faktor.

VEZANI TEKST - Burno u BPK: Vlada poništava konkurs za prijem službenika u Upravu policije, slijedi li smjena ministrice?

Dodala je da je u ponedjeljak održana sjednica Kantonalnog odbora DF-a i da su doneseni zaključci koje je dan kasnije dostavila Aidi Sirbubalo, ali ih je ona pocijepala.

- O takvom ponašanju sam obavijestila Centralu i zatražila njeno hitno isključenje. Kako do toga nije došlo, ja više nemam šta raditi sa onima koji cijepaju papir na kojem je stranački grb. Za mnogo manje prestupe smo isključivali druge članove, naprimjer u Tuzli, a ovo je kap koja je prelila čašu – rekla je Velić.

Istakla je da ne zamjera Željku Komšiću, predsjedniku DF-a, već "onima koji su uradili sve da zaštite zastupnicu koja se tako ponaša, i sasvim sigurno pogrešno informisali gospodina Komšića o situaciji".

- Ja to nisam mogla ispraviti, to su stavovi koje je neko zauzeo još u februaru, a budući da nisam tip koji će sate provoditi u Centrali i pričati svoju verziju, radila sam sve po protokolu i zvaničnim putevima. Gospodinu Komšiću želim svako dobro u borbi koju kao član Predsjedništva BiH vodi, ali mu nažalost u stranci u Goraždu ostaju opsjenari koji u njegovom prisustvu pričaju milo, a kad se odmaknu od njega - o stranci i njemu pričaju sve najgore. Nisam od onih koji nekoć radi lajkova poniziše gospodina Podžića (Sifeta, aktuelnog ministra odbrane BiH i člana DF-a, op. a), a danas se s njim srdačno rukuju. Nisam od takvih, naprotiv - dosljedna sam. Zato sam i otišla – tvrdi Velić.

VEZANI TEKST - Sjednica Skupštine BPK umalo završila fizičkim obračunom, pogledajte kako je to izgledalo

Komentar na dešavanja u DF-u BPK i optužbama koje je iznijela Velić zatražili smo i od Aide Sirbubalo, zastupnice DF-a u Skupštini BPK i donedavne predsjednice Gradskog odbora ove stranke u BPK.

- Mogu samo reći da je Predsjedništvo Demokratske fronte na nedavno održanoj 29. sjednici donijelo odluku o raspuštanju Kantonalnog i Gradskog odbora DF-a, te o formiranju povjereništva. Nakon toga stranka će se zvanično oglasiti. Nemam ništa drugo reći – dodala je Sirbubalo.

Demokratsku frontu su napustili i Arnel Vranj i Dževad Agović, vijećnici ove stranke u Gradskom vijeću Grada Goražda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.