open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Velike gužve na bh. granicama zbog štrajka carinika; Sindikat: Odnos prema UIOBiH je van dostojanstva
Carinici na svim graničnim prijelazima u Bosni i Hercegovini, kao i carinske ispostave od ponedjeljka, 4. aprila, svakog dana u terminu od 12 do 14 sati održavaju štrajk upozorenja, što dovodi do velikih gužvi posebno na frekventnim graničnim prijelazima.
07.04.2022. u 11:07
get url
text

Glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević za Faktor je kazao da se ovaj štrajk realizuje tako što se na granici pregledavaju detaljno sva vozila, što, potvrđuje, dovodi do gužvi. U carinskim ispostavama, dodaje, svakog dana od 12 do 14 sati detaljno se pregledava svaki kamion, dokumentacija itd.

Vozači kamiona negoduju zbog gužvi, te tvrde da carinici nikako ne rade po dva sata svakog dana. To vozače dovodi u situaciju da svakodnevno čekaju u nepreglednim kolonama i gube živce i vrijeme.

U 13 godina plaća im smanjena u dva navrata

Predsjednica Sindikata zaposlenih u UIOBiH Ana Mrnjavac za Faktor kaže da su se za štrajk upozorenja odlučili između ostalog jer su plaće uposlenika UIOBiH najniže u odnosu na sve druge, niže, nivoe vlasti.

- Već 13 godina naša plaća je ne samo zamrznuta, već je u dva navrata smanjena. Godine 2008. osnovica nam je bila 535 KM, kada je prosječna plaća bila niža od 500 KM, a danas, kada je prosječna plaća iznad 1.000 KM, naša je osnovica 475 KM - ističe naša sagovornica.

Napominje da u isto vrijeme prihodi od indirektnih poreza rastu, što dovodi do povećanja plaća u nižim nivoima vlasti.

Navela je i koja su to četiri zahtjeva koja traže da se ispune:

1. Hitno usvajanje Budžeta institucija BiH za 2022. godinu i vraćanje osnovice za obračun plaće u institucijama BiH na nivo iz 2008. godine;

2. Izdvajanje zaposlenih u UIO iz Zakona o plaćama i naknadama zaposlenih u institucijema BiH i donošenje posebnog Zakona o plaćama i naknadama zaposlenih u UIO;

3. Usvajanje potrebnih odluka od Vijeća ministara BiH kako bi svi zaposleni u UIO imali ista prava, što sada nije slučaj;

4. Ulazak u postupak donošenja Kolektivnog ugovora.

Spremni i na generalni štrajk

- Mi imamo specifična radna mjesta, inspektore itd., koji trebaju biti posebno tretirani, jer se njihov posao razlikuje od poslova obične administracije. Također, naknade za troškove smještaja i odvojenog života imaju samo rukovodeći službenici UIO, dok obični službenici, kao carinici, to pravo nemaju - navela je Mrnjavac, ističući da su to samo neki od primjera koji uposlenike UIO dovode u nepovoljan položaj.

Mrnjavac ističe da je cilj Sindikata poboljšati radno-pravni status uposlenika UIO i u finansijskom i u svakom drugom smislu, ocjenjujući da je odnos prema zaposlenima u UIO van svakog ljudskog dostojanstva.

- Očekujemo da Vijeće ministara BiH poduzme korake, da se uvaže naši zahtjevi. Ukoliko se nastavi ovaj ignorantski odnos prema nama, bit ćemo primorani, iako to ne želimo, stupiti u generalni štrajk - zaključila je Mrnjavac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.