open-navfaktor-logo
search
Poduzeli aktivnosti
Velike gužve na izdavanju pasoša u KS, iz MUP-a pozvali građani na strpljenje
Zbog početka sezone godišnjih odmora, ali i zbog činjenice da usljed epidemiološke situacije veliki broj građana nije pravovremeno zamijenio lične dokumente, ove godine je znatno povećan broj zahtjeva za izdavanje putnih isprava u Kantonu Sarajevo.
28.06.2021. u 14:48
get url
text

Za 25 dana mjeseca juna ove godine zaprimljeno je skoro pa dvostruko više zahtjeva nego za cijeli mjesec juni prošle godine.

U cilju stvaranja uvjeta za što efikasniji rad, ovo Ministarstvo unutrašnjih poslova KS je poduzelo sljedeće aktivnosti:

- izvršili preraspodjelu uposlenika iz drugih organizacionih jedinica u Sektor putnih isprava;

- organizovali uređen sistem ulaska u šalter salu kako bismo ispoštovali naložene epidemiološke mjere te molimo i građane Kantona Sarajevo da daju svoj doprinos u realizaciji istih;

- organizovali da se na svim raspoloživim šalterima vrši zaprimanje zahtjeva u periodu od 7.30 do 16 sati što će smanjiti vrijeme čekanja;

- naložili uposlenicima Sektora putnih isprava da produže svoj rad nakon 16 sati kako bi uradili obradu zahtjeva i iste uputili u štampu što za rezultat ima da se putne isprave u prosjeku izdaju u roku od 15 dana (zakonski rok je 30 dana);

Prijem zahtjeva za izdavanje pasoša se može i dalje vršiti na lokacijama MUP-a KS koje su uspostavljene na području općina na kojima se primaju zahtjevi za lične karte.

Analizom je utvrđeno da je najmanji broj zahtjeva zaprimljen na području općina Hadžići i Ilijaš gdje je prosječni dnevni broj zahtjeva 17, za razliku od lokacije Sektora putnih isprava na kojoj se dnevno zaprimi više od stotinu zahtjeva.

- Sve navedene aktivnosti smo poduzeli kako bismo građanima Kantona Sarajevo olakšali proceduru predaje zahtjeva za izdavanje pasoša, uz napomenu da ćemo i dalje aktivno pratiti broj zahtjeva i u skladu s tim preduzimati dalje mjere. Koristimo priliku da građane zamolimo za strpljenje i razumijevanje te da ih pozovemo da na vrijeme provjere važnost svojih putnih isprava i ličnih dokumenata i pravovremeno podnesu zahtjev za izdavanje novih - saopćeno je iz MUP-a KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.