open-navfaktor-logo
search
Civilna zaštita USK
Velike padavine očekuju se i narednih dana: Besana noć za stanovnike Sanskog Mosta, izlile se rijeke, poplavljene kuće
Zbog obilnih padavina na području Krajine na snazi je žuti meteoalarm. Prethodna noć bila je besana za stanovnike Sanskog Mosta, kojima su poplavile kuće i drugi stambeni objekti. Do izlijevanja je došlo na područjima gradova Bihać, Bosanska Krupa i Cazin, te u općinama Ključ i Sanski Most.
15.05.2023. u 11:37
get url
text

{$galerijaFotografija}

Najviše problema čine potoci i manje rijeke koje su nabujale. Pomoćnik direktora Civilne zaštite Unsko-sanskog kantona Muhamed Pečenković kazao je za Faktor da je situacija nešto blaža nego u decembru 2022. godine. Najteža situacija je, kaže, na području Općine Sanski Most gdje su se izlile rijeke Zdena, Bliha, Majdanuša i druge. Tu je poplavljen veći broj stambenih, poslovnih i drugih objekata.

- Što se tiče Bihaća, intenzitet poplava je manji, izlili su se manji vodotoci i kanali. Došlo je do plavljenja u mjesnim zajednicama Kulen Vakuf, Orešac, Muslić, Papari. Zbog plavljenja je intervenisala Profesionalna vatrogasna jedinica na ispumpavanju vode. Rijeka se izlila i u Bosanskoj Krupi ali nije bilo poplavljenih stambenih objekata - kaže Pečenković.

VEZANI TEKST - Alarmantno u Krajini: Vodostaji u porastu, mnoga područja jutros poplavljena
 

Naglašava da nijedna općina još nije proglasila stanje prirodne nesreće.

- U skladu sa procedurama pratimo situaciju i na osnovu informacija koje dobijemo od Federalnog hidrometeorološkog zavoda i Agencije za vodno područje rijeke Save iste prenosimo jedinicama lokalne samouprave. Sad je kiša stala i situacija je bolja.

Nadam se da neće doći do velikog pogoršanja situacije. Savjetujemo stanovništvu da podižu namještaj na više etaže, uklone metarijalna dobra koja bi mogla biti poplavljena, te sklone životinja iz štala i prostorija u kojima bi moglo doći do plavljenja - poručuje Pečenković.

Poplave Krajina, 15.05.2023.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.