open-navfaktor-logo
search
Poledica i odroni
Velike saobraćajne gužve na graničnim prijelazima između BiH i Hrvatske
Nakon novogodišnjih i božićnih praznika, saobraćaj je večeras pojačan na izlazu iz Bosne i Hercegovine prema Hrvatskoj na graničnim prijelazima Gradiška, Gradina i Kostajnica.
10.01.2021. u 19:19
get url
text
Granični prijelaz BiH Hrvatska

Pojačan promet vozila i duža zadržavanja bilježe se na izlazu iz BiH na graničnim prijelazima: Velika Kladuša, Bosanska Gradiška, Gradina, Bosanska Kostajnica i Bosanski Brod. Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta. Granični prijelaz Metaljka otvoren je u vremenu od 7 do 19 sati, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Na putevima u BiH saobraća se po pretežno mokrom kolovozu, a u planinskim predjelima upozorava se na raskvašen snijeg ili poledicu. Iz BIHAMK-a skreću pažnju i na učestale odrone zemlje ili kamenja na kolovoz. Frekvencija vozila, kako navode,  pojačanog je intenziteta na putevima koji vode sa ski centara i zimskih izletišta.

Vozačima na svim dionicama se savjetuje da voze maksimalno oprezno i podsjeća se da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Stupari-Živinice, Vitez-Travnik, Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj i Šuica.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.