open-navfaktor-logo
search
Provedeno ispitivanje
Veliki broj građana KS nezadovoljan gradskim prijevozom, uputili prijedloge i kritike
Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo provelo je ispitivanje građana Kantona Sarajevo o uslugama javnog prijevoza i projektima u vezi sa saobraćaj.
31.01.2022. u 15:12
get url
text

Ispitivanje je provedeno u pet sarajevskih općina, a broj ispitanih građana je 851.

- Cilj upitnika je bio da na osnovu njega planiramo naše aktivnosti u 2022. godini, čujemo šta naši građani žele i zahtijevaju od nas, te da imamo dokaze o stanju na terenu. Moramo znati čime su građani zadovoljni, čime ne, i šta im je najbitnije u javnom prijevozu i u saobraćaju općenito - rekao je ministar saobraćaja Adnan Šteta, na čiju je inicijativu i sprovedena anketa među građanima kantona.

Od ukupnog broja ispitanika, 35 posto svaki dan koristi javni prijevoz, 20 posto vrlo rijetko, 17 posto od ukupnog broja ispitanih građana nekoliko puta sedmično koristi javni prijevoz, njih 16 posto ne koristi uopće, a 12 posto ispitanika nekoliko puta mjesečno koristi javni prijevoz.

Na pitanje da li su građani zadovoljni uslugama javnog prijevoza njih 31 posto od ukupnog broja, reklo je da niti je zadovoljan, niti nezadovoljan, dok je 46 posto naših građana nezadovoljno, a njih 23 posto je zadovoljno uslugama javnog prijevoza.

- Svjesni smo situacije na terenu i neke od rezultata smo mogli i pretpostaviti. Upravo zbog stanja na terenu smo krenuli sa realizacijom velikih projekata poput rekonstrukcije tramvajske pruge, nabavke novih tramvaja i trolejbusa, uvođenja elektronskog sistema naplate i drugih, koji će građanima omogućiti sigurniji i kvalitetniji javni prijevoz. Konačni cilj je potpuna promjena javnog prijevoza, povećan broj korisnika i zadovoljstvo svih građana - istakao je ministar Šteta.

Građanima je, kada je riječ o uslugama javnog prijevoza, najbitnija redovnost linija, zatim čistoća vozila i cijena karata.

Prema mišljenju građana, najbitniji projekti Ministarstva saobraćaja su rekonstrukcija tramvajske pruge, nabavka tramvaja i trolejbusa.

Građani Sarajeva su Ministarstvu saobraćaja uputili oko 500 svojih prijedloga, mišljenja i kritika. Svaki od njih je razmatran i u narednom periodu će građani imati priliku vidjeti na koji način će se realizovati svi prijedlozi koji su pristigli, a koji su u nadležnosti ovog ministarstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.