open-navfaktor-logo
search
Inspekcija
Veliki broj splavova bez dozvole na Jablaničkom jezeru
Neposrednim obilaskom Jablaničkog jezera uz obalu zapažen je veliki broj splavova, gdje postoji osnovana sumnja da za iste vlasnici ne posjeduju potrebnu dokumentaciju za učestvovanje u unutrašnjoj plovidbi
14.09.2018. u 10:56
get url
text

Federalna uprava za inspekcijske poslove, putem saobraćajnog inspektorata u ljetnoj sezoni vrši kontrolu plovnih objekata u plovnom području Neumskog akvatorijuma i Jablaničkog jezera, kao i vozača koji upravljaju plovnim objektima: čamci, skuteri, brodice, splavovi i drugi plovni objekti.

Neposrednim obilaskom Jablaničkog jezera uz obalu zapažen je veliki broj splavova, gdje postoji osnovana sumnja da za iste vlasnici ne posjeduju potrebnu dokumentaciju za učestvovanje u unutrašnjoj plovidbi.

U periodu 18.06.-31.08.2018. godine federalni inspektori za unutrašnju i pomorsku plovidbu izvršili su 122 inspekcijska nadzora i izdali 15 prekršajnih naloga u iznosu od 6.000,00 KM. Federalni saobraćajni inspektori su prilikom kontrola ustanovili da pet plovila stranih registarskih oznaka ne posjeduju odgovarajuću vinjetu te su upućeni u kapetaniju da pribave istu, 39 osoba nije posjedovalo plovnu dozvolu, a četiri plovna vozila nisu bili registrovani te su vraćeni na obalu. Također, utvrđeno je da vozači za splavove nisu posjedovali uvjerenja o sposbnosti plovnih objekata za učestvovanje u unutrašnjoj plovidbi, kao i da vozači nisu posjedovali uvjerenja za upravljanje plovnim objektima u unutrašnjim i pomorskim plovnim putevima.

Navedenim kontrolama povećava se sigurnost ljudi i imovine u plovnom području mora u Neumu te se povećava disciplina u pogledu osiguranja, registracije vozila što pokazuje podatak od 426 novoregistrovanih plovnih vozila i 126 izdatih plovnih dozvola tokom 2018. godine, saopćeno je iz FUZIP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.