open-navfaktor-logo
search
Postavljen punkt
Veliki odziv građana na vakcinaciju protiv COVID-19 u sarajevskom SCC-u
U tržnom centru Sarajevo City Centar (SCC), u prizemlju, danas je postavljen punkt za vakcinaciju protiv COVID-19 kako bi Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo (KS) građanima omogućio još lakši način obavljanja vakcinacije.
06.11.2021. u 13:12
get url
text

Vakcinacija je počela u 10 sati i trajat će do 14. Vakcinacija u SCC-u i sutra će se moći obaviti u isto vrijeme. Već od jutarnjih sati brojni građani odlučili su da se vakcinišu na punktu za vakcinaciju u SCC, a među njima je bio i veliki broj mladih ljudi.

Onima koji odluče vakcinaciju obaviti u SCC-u ovog vikenda, na raspolaganju su vakcine Moderna, Pfizer i Sinopharm, kao i AstraZeneca za revakcinaciju.

Ida Skopljak iz Sarajeva jedna je od brojnih građana koji su odlučili da se vakcinišu na punktu u SCC-u.

- Osjećam se dobro. Svi se trebaju vakcinisati. Ja sam inače zdravstveni radnik i preporučujem svima da se vakcinišu, naročito porodiljama pošto sam i sama porodilja. Radim u mikrobiološkoj laboratoriji i vrlo sam svjesna šta znači imati virus. Virus sam po sebi je opasan i zato je potrebno da se građani vakcinišu - kazala je Skopljak.

{$galerijaFotografija}

Ajdin Lepir, mladić iz Sarajeva, prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primio je danas u tržnom centrom SCC.

- Osjećam se dobro, nemam nikakvih problema. Pozvao bih sve građane u Bosni i Hercegovini i šire da se vakcinišu, da budu odgovorni prema sebi i prema drugima kako bi sačuvali svoje zdravlje i da se što prije riješimo ove katastrofe koja nas je pogodila - naglasio je Lepir.

Ahmed Mustafić, 17-godišnji tinejdžer iz Sarajeva, kazao je da je odlučio primiti vakcinu kako bi se zaštitio od koronavirusa i tako sačuvao svoje zdravlje.

- Vakcinacija je prošla dobro i želim pozvati sve ljude da se vakcinišu jer je vakcina lijek i svi trebamo da čuvamo zdravlje - istakao je mladi Sarajlija.

Odziv građana zadovoljavajući

Mirna Pecikoza, glasnogovornica Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, istakla je za AA da je interesovanje građana za vakcinaciju u SCC na zadovoljavajućem nivou.

- Odziv građana je već sad zadovoljavajući, što nam je jako drago. Kao što znate vakcinalni punkt u Zetri je zatvoren i vakcinacija u Kantonu Sarajevo je prešla u domove zdravlja. Trenutno vakcinacija u KS protiče u normalnom kapacitetu. Imamo oko 400-500 vakcinacija dnevno. Očekujemo da smo u KS već prešli prag od 50 posto potpuno vakcinisanih - rekla je Pecikoza.

Pozvala je građane da ovog vikenda dođu u SCC i da se vakcinišu.

- Danas smo ovdje do 14 sati, a sutra od 10 do 14. Pozivam građane da dođu i da u ovom ugodnom ambijentu obave svoju vakcinaciju, a sljedeći vikend se vidimo u Bingo City Centru - kazala je Pecikoza.

Ademir Spahić, koordinator svih aktivnosti između javnih zdravstvenih ustanova u KS u pandemiji COVID-19, istakao je da su odlučili da vakcinaciju provode i u tržnim centrima kako bi se približili građanima i kako bi što veći broj njih obavio vakcinaciju protiv COVID-19.

- Krizni štab Ministarstva zdravstva KS u srijedu je donio odluku da se što više približimo našim sugrađanima, tako da smo odlučili s obzirom na ove vremenske neprilike da budemo u većim tržnim centrima. Ovog vikenda je to SCC, a sljedećeg Bingo City Centar, s obzirom da tu prođe na hiljade ljudi dnevno. Već imamo veliku zainteresiranost građana. Nadamo se da će što veći broj naših građana doći da se vakciniše - kazao je Spahić, te apelovao na građanstvo da se vakciniše:

-Vakcina je jedini spas od teških slika hospitalnog tretmana. Apelujem na građane stoga da dođu da se vakcinišu kako bi postigli još veći postotak vakcinacije u Kantonu Sarajevo.

Akcija "Vakcinacija prema građanima"

U sklopu pojačane kampanje za vakcinaciju građana protiv COVID-19, Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo odlučio je da organizira akciju "Vakcinacija prema građanima".

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS poziva građane na poštivanje mjera koje su na snazi, a prvenstveno obavezno nošenje maske i održavanje distance u zatvorenom prostoru.

Također, Vlada KS usvojila je preporuke Kriznog štaba MZ KS za davanje treće booster doze svim zdravstvenim radnicima kod kojih je prošlo šest i više mjeseci od prijema druge doze. Usvojena je i preporuka Kriznog štaba o vakcinaciji djece starosne dobi od 12 godina uz saglasnost roditelja.

Vakcinacija građana u SCC-u, 06.11.2021.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.