open-navfaktor-logo
search
Bliži se Bajram
Veterinarski inspektorat FBiH izdao preporuke u vezi sa kupovinom i klanjem kurbana
U nastojanju da se u najvećoj mogućoj mjeri umanji rizik po zdravlje ljudi, zdravlje životinja i okoliš uoči predstojećeg Kurban-bajrama, a s ciljem zaštite prevashodno domaćih poizvođača, Federalni veterinarski inspektorat izdao je preporuke za kupovinu i klanje životinja.
12.07.2021. u 10:44
get url
text

Ističu da kupovinu životinja treba nastojati obaviti samo kod poznatih i pouzdanih proizvođača.

Prilikom kupovine, kako navode, obavezno treba tražiti dokumentaciju koja se odnosi na veterinarsku svjedodžbu o zdravstvenom stanju životinja i, po mogućnosti, uslikati je (posebno bitno jer nisu osigurane vakcine protiv bruceloze). Nadalje, klanje životinja treba nastojati obaviti na organiziranim, za to predviđenim mjestima.

Preporučuje se da se to obavi u jednoj od klaonica koje ispunjavaju propisane veterinarsko-zdravstvene uslove, dostupne na ovom linku. Na taj način se osigurava veterinarsko-zdravstveni pregled kao i potrebna dokumentacija ukoliko se meso koristi za ishranu ljudi. Također, dodaju iz Inspektorata, time se rješava i problem nusproizvoda i otpada nakon klanja.

- Klanje u domaćinstvu treba obavljati samo u slučaju kada ono nije organizovano i tada, u skladu s mogućnostima, nastojati osigurati veterinarsko-zdravstveni pregled životinje prije klanja, te trupa i organa nakon klanja. Ukoliko za to ne postoji mogućnost, a postoji sumnja u stanje trupa i organa nakon klanja, potrebno je zatražiti stručno mišljenje mjesnog veterinara ili veterinarskog inspektora - navode.

Dodaju da kožice treba obavezno nasoliti i čuvati na hladnom.

- Ostale nusproizvode klanja (crijeva, rogovi i slično, a posebno krv i krv zajedno sa površinskim slojem zemlje gdje se obavilo klanje) treba zakopati na mjestu koje nema podzemnih voda na dubini većoj od 0,5 m ispod površine zemlje, u jamu obloženu pvc folijom. U toku i nakon klanja treba osigurati čiste tkanine i dezinfekciono sredstvo za dezinfekciju ruku, noževa i površina (npr. ZOONO preparat na bazi nano čestica posjeduje halal certifikat) a posebno dezinsekciono sredstvo (otopina živog ili gašenog kreča, drvnog luga i slično) za dezinfekciju manipulativnih površina tla. Pravne osobe koje koriste meso kurbana u svojstvu donacije dužni smo upozoriti da ga mogu koristiti samo ukoliko takvo meso prati veterinarski dokument o zdravstvenoj ispravnosti - saopćili su.

Naročito zbog trenutne epidemiološke situacije, kako dodaju, bitno je napomenuti potrebu za temeljitim pranjem ruku tokom obreda klanja kurbana i korištenja dezinfekcijskih sredstava.

Dodatne informacije možete dobiti na telefon Federalne uprave za inspekcijske poslove  033 56 33 60.

Apeluju na građane da uočene nepravilnosti prijave na sljedeće kontakte FUZIP-a:

- telefon za prijave 033 / 22 66 44

- e-mail [email protected]

- poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.