open-navfaktor-logo
search
Vijeće naroda
Veto Bošnjaka na zakone sa posebne sjednice Narodne skupštine RS-a
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska na današnjoj sjednici donio je Odluku o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa na zakone koje je usvojila Narodna skupština RS-a na posljednjoj posebnoj sjednici.
05.08.2021. u 19:52
get url
text

Veto do okončanja postupka Klub bošnjačkog naroda stavio je na Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika koja se odnosi na Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i Zakon o dopuni Krivičnog zakonika RS-a.

Ovi zakoni su usvojeni na sjednici održanoj 30. jula po hitnom postupku i na prijedlog klubova zastupnika SNSD-a, SDS-a, PDP-a, DEMOS-a, SP-a, DNS-a, US-a, SPS-a, NPS-a i zastupničke grupe NDP-a.

Zastupnici svih stranaka sa sjedištem u RS-u usvojili su i odluke kojima oba zakona stupaju na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku RS-a.

U pitanju je reakcija Narodne skupštine RS-a na odluku bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka da, koristeći svoje ovlasti, donese dopunu Krivičnog zakona BiH, kojom je uveo zabranu negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih pravomoćnim presudama nadležnih međunarodnih i domaćeg suda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.