open-navfaktor-logo
search
Advokatica premijera FBiH
Vidović: Politička pozadina predmeta "Respiratori", neko u BiH od Novalića pokušava napraviti Sanadera
Glavni advokat tima odbrane federalnog premijera Fadila Novalića Vasvija Vidović kazala je danas novinarima da su u optužnici u predmetu "Respiratori" navedena krivična djela, "od kojih najteža nisu ni opisana".
29.01.2021. u 10:45
get url
text

- Mi smo ulagali prigovor. Međutim, zakon je postavljen tako da sudija koja je potvrđivala optužnicu, ona rješava i prigovore. Potpuno sam ubijeđena da je ovaj predmet rezultat, onoga što su sami tužioci nazvali "media plana". Vidjet ćete, bit ćete svjedoci, da ono što oni prilažu kao dokaze ne pokazuje ništa drugo nego nastojanje da se u jednoj teškoj situaciji kupe respiratori koji su bili prijeko potrebni. Isto se dešavalo u cijelom svijetu. Nije premijer jedina osoba od političara u svijetu koja je postupila na taj način. Vidjet ćete da dokazi pokazuju da se iza scene dešavalo nešto potpuno drugo. Ne aludiram na NN osobe, Tužilaštvo je tačno znalo šta se dešava iza scene. Vjerovatno odgovara da se ovdje u BiH napravi slučaj "Sanader". Dokazi ne slijede činjenični opis optužnice – kazala je Vidović.  

VEZANI TEKST - Počeo proces u predmetu "Respiratori"; Novalić, Solak, Hodžić i Miličević: Nismo krivi

Ona je istakla da ima nezakonito pribavljenih dokaza, ali kaže da će "o tom potom". Glavni pretres prema njenim riječima mora početi najdalje u roku od 30 dana.

Također, potencirala je kao potpuno neuobičajenu situaciju koju je u javnosti "media planom" stvorilo Tužilaštvo BiH, a to je da je unaprijed stvorena krivnja optuženih, te da će o tome govoriti u uvodnoj riječi. Dodala je kako se Tužilaštvo BiH preko posrednika miješalo u pokušaje da se montiraju i stave u funkciju kupljeni respiratori.

Na upit kome odgovara da se u BiH napravi slučaj "Sanader", Vidović je kazala:  

- Prije svega interesi ulaska BiH u EU, i treba jedan takav slučaj. Nažalost, ovo je daleko od onoga kakav je slučaj "Sanader" i naravno imate unutrašnje političke sukobe i bez sumnje ovdje je politička pozadina i to ćemo dokazati.  

Federalni premijer Fadil Novalić, federalna ministrica finansija Jelka Miličević, suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme F.H. Srebrena malina Fikret Hodžić izjasnili su se danas na Sudu BiH da nisu krivi za optužbe koje im se stavljaju na teret. 

Državni sud potvrdio je 30. decembra prošle godine optužnicu protiv Novalića i ostalih u predmetu "Respiratori" za udruživanje radi zloupotrebe položaja, primanja nagrade za trgovinu utjecajem, pranja novca i krivotvorenja isprava.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.