open-navfaktor-logo
search
Nakon ročišta
Vidović: Slučaj "Respiratori" korišten je u predizborne svrhe, miješanje ambasada je presedan
U Sudu Bosne i Hercegovine danas je odbrana federalnog premijera Fadila Novalića započela s iznošenjem završnih riječi u predmetu "Respiratori". 
22.02.2023. u 13:18
get url
text

Braniteljica Fadila Novalića, advokatica Vasvija Vidović na početku obraćanja Sudskom vijeću kazala je da joj je čast obratiti se završnim riječima Vijeću koje treba donijeti odluku u predmetu koji je obilježio tužnu bh. stvarnost, da se u sudovima vode predmeti kojima upravljaju nevidljive sile koje se nalaze van pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine. 

Upitana nakon ročišta da prokomentira navode o nevidljivim silama koje je spomenula u sudnici, Vidović je kazala: 

- Ja sam te sile i imenovala tamo i duboko sam razočarana miješanjem političara koje sam nabrojala čak imenom i prezimenom, predstavnike stranaka, korištenjem cijelog ovog predmeta sa političkim ciljem u predizborne svrhe i nažalost miješanje međunarodne zajednice, ambasada, to je nezamislivo u organizovanim državama poput SAD-a i Velike Britanije da se miješaju u predmet koji je u toku - kazala je Vidović.

Dodala je kako je to "najveći mogući presedan", te da, "kada je riječ o stranim diplomatama i predstavnicima međunarodnih organizacija, prvo što im se kaže ovdje je zabrana miješanja u određene procese".

- Oni imaju pravo komentirati određene pojave i procese do određene granice, ali nikako unaprijed osuđivati i to je teklo različitim pravcima sve do izbora. To će ostaviti gorak utisak za mene kada je riječ o međunarodnoj zajednici - kazala je Vidović. 

Kazala je i da su tužioci pokazali veliko nepoznavanje regulativa koje se tiču rada organa uprave, a posebno Vlade FBiH i Federalne uprave civilne zaštite.

- S druge strane, navodi optužnice onako kako je napisana moraju biti dokazani u cijelosti. Ovdje ne da nisu dokazani navodi optužnice za određena krivična djela poput pranja novca, trgovine utjecajem ili zloupotrebe položaja, nego optužnicom ta djela nisu ni opisana. Kada bi Sud po mom shvatanju prihvatio to, učinio bi apsolutno bitnu povredu postupka - navela je Vidović.

Ona je dodala i da čak navode optužnice, takve kakvi jesu, Tužilaštvo nije ni dokazalo.

- Podsjećam na njihovu završnu riječ u kojem Tužilaštvo čak nije dalo ni prijedlog da se ljudi osude, nije dalo nikakav prijedlog, a pozvalo se slovom i brojem na tri dokaza koje su oni stalno eksploatisali i ponavljali. Bilo je mučno slušati to što je Tužilaštvu svako kriv od policijskih organa, preko SIPA-e koji su zaista dali sve od sebe i radili na ovom predmetu. I jedini dokazi na kojima je Tužilaštvo radilo su oni koje je SIPA prikupila, a ne oni. Mnogo toga je bilo što Tužilaštvo nije dokazalo i imali smo utisak da su oni htjeli pobjeći od dokaza - kazala je Vidović.

S druge strane, kako je navela, odbrana je sve što je govorila na današnjem ročištu i potkrijepila dokazima.

- Od svjedoka do materijalne dokumentacije, kao i propisa koji vrlo detaljno ovu oblast regulišu - navela je Vidović.

Na pitanje da li će i njen branjenik iznijeti završnu riječ, kazala je da svakako hoće.

- On će govoriti o slučaju onako kako ga on vidi, predvidjeli smo 45 minuta, naravno ukoliko to Sudsko vijeće dozvoli - kazala je Vidović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.