open-navfaktor-logo
search
Uputili poziv bh. vlastima
Vijeće Evrope zabrinuto jer nema napretka u promjenama izbornog zakonodavstva
Odbor ministara Vijeća Evrope o provedbi presude "Sejdić i Finci" donio je odluku u kojoj je izražena najveća zabrinutost zbog nedostatka opipljivog napretka u usvajanju mjera predviđenih da osiguraju da Ustav Bosne i Hercegovine i njegovo izborno zakonodavstvo budu u potpunosti usklađeni s presudama Evropskog suda za ljudska prava.
10.06.2021. u 10:37
get url
text

Odbor je podsjetio da je u ovim presudama Sud utvrdio diskriminaciju osoba koje nisu povezane sa konstitutivnim narodima u Bosni i Hercegovini ili onih koje ne ispunjavaju kombinaciju zahtjeva za etničkim porijeklom i mjestom prebivališta u pogledu njihovog prava da se kandidiraju za Dom naroda i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

Naglasio je da zadržavanje postojećeg diskriminatornog izbornog sustava predstavlja očitu povredu zahtjeva Evropske konvencije o ljudskim pravima i to nije samo otežavajući faktor u pogledu odgovornosti države prema Konvenciji, nego također predstavlja prijetnju djelotvornosti mašinerije Konvencije.

Izrazili su najveću zabrinutost zbog nedostatka opipljivog napretka u usvajanju mjera predviđenih da osiguraju da Ustav Bosne i Hercegovine i njegovo izborno zakonodavstvo budu u potpunosti usklađeni s presudama Evropskog suda. Još jednom je ponovljena presudna važnost obaveze tužene države, preuzete prema članu 46. Konvencije, da se odmah, u potpunosti i djelotvorno pridržava presuda Suda kako bi osigurala maksimalnu moguću nadoknadu za utvrđene povrede; te se podsjeća na rezolucije Komiteta ministara u kojima je Odbor snažno apelirao na vlasti i političke vođe Bosne i Hercegovine da izmijene Ustav i izborne zakonodavstvo.

Iako duboko žaleći što vlasti nisu u pisanom obliku dale nikakve informacije od posljednjih odluka Odbora, sa zanimanjem su zabilježene informacije pružene tokom sastanka o nedavnom uspostavljanju Interresorne radne grupe zadužene za pripremu izmjena i dopuna izbornog zakonodavstva i Odbor je pozvao vlasti da ga redovno obavještavaju o daljnjim koracima poduzetim u provođenju ovih presuda.

Odbor je pozvao bh. vlasti da ubrzaju proces izborne reforme kako bi se Ustav i zakonski propisi u potpunosti uskladili s presudama Europskog suda. Naglašava se u ovom kontekstu da će izmjene Izbornog zakona bez pratećih promjena Ustava ostaviti diskriminacijske odredbe osporene presudama Suda.

Odbor je na kraju pozvao vlasti Bosne i Hercegovine da osiguraju da se do 1. septembra 2021. pripremi nacrt prijedloga izmjena Ustava i Izbornog zakona tako da se izbori 2022. održe pod uvjetima koji su u skladu s Konvencijom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.