open-navfaktor-logo
search
Sindikat zadovoljan
Vijeće ministara BiH imenovalo tim za pregovore o prvom ikad kolektivnom ugovoru, hoće li propasti i ovaj pokušaj
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine imenovalo je jučer tim za pregovore kako bi bio usaglašen prvi ikad kolektivni ugovor za zaposlene u institucijama Bosne i Hercegovine.
21.12.2023. u 08:22
get url
text

VEZANI TEKST - Šta kaže Ministarstvo pravde, ko tri godine opstruira donošenje kolektivnog ugovora za institucije BiH

Prvobitno su u tim Vijeća ministara BiH, prema informacijama, bili predloženi predstavnici svih ministarstava, a nakon pisma reprezentativnih sindikata u kojem su upozorili da bi preglomazan tim mogao dovesti do neefikasnih pregovora, usvojena je odluka kojom je on smanjen.

U tim za pregovore sa tri sindikata koja okupljaju zaposlene u državnim institucijama, u državnim policijskim tijelima i u Upravi za indirektno oporezivanje BiH imenovani su predstavnici ministarstava pravde, finansija i trezora, sigurnosti, civilnih poslova i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Rok za usaglašavanje kolektivnog ugovora je šest mjeseci, nakon čega Vijeće ministara BiH u roku od 60 dana treba donijeti odluku.

Radenko Mirković, predsjednik Sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, kazao je da kolektivni ugovor traže već 25 godina i da su jedini koji ga nemaju.

VEZANI TEKST - Čekaju 15 godina: Predložen novi tim za razgovor sa sindikatima o kolektivnom ugovoru

Sindikati su još na proljeće dostavili konačni prijedlog kolektivnog ugovora, a proteklih godina je bilo niz pokušaja imenovanja tima Vijeća ministara BiH za pregovore, sastanaka, prepiski, zahtjeva, prijetnji, protesta zbog opstrukcija u donošenju kolektivnog ugovora.

- Mi smo zadovoljni odlukom Vijeća ministara BiH. Koliko je u interesu poslodavca da sklopi kolektivni ugovor je drugi par opanaka – dodao je Mirković.

Na pitanje koje su ključne stavke predložili u kolektivnom ugovoru odgovorio je da 95 posto štiti prava radnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.