open-navfaktor-logo
search
Šta su obećali, šta uradili
Vijeće ministara BiH nije usvojilo više od 40 zakona, dan žalosti uspjeli dogovoriti samo zbog tragedije u Srbiji
Put Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji temelj je ovogodišnjeg Programa rada Vijeća ministara BiH koje je pak od početka godine pa dosad od oko 50 planiranih zakona usvojilo pet, te još četiri koja nisu bila u planu.
14.12.2023. u 21:16
get url
text

VEZANI TEKST - Otkazan sastanak SNSD-a, HDZ-a i "Trojke": Nema spremnosti za razgovor

Sve to za 32 redovne i 19 vanrednih sjednica. Do kraja godine ostale su nepune dvije i po sedmice u kojima bi Vijeće ministara Bosne i Hercegovine moglo održati još dvije sjednice, osim ako pred kraj godine drastično ne ubrzaju dosadašnji tempo. No osim deklarativnog zalaganja za evropski put i uvjetovanja među partnerima, zasad nema konkretnog dogovora koalicionih stranaka na državnom nivou, SNSD-a, HDZ-a i "Trojke" (SDP, Naša stranka i NiP), a nije poznat ni datum pokušaja novog sastanka.

Ono što se još čeka su zakoni o sudovima u BiH i o sprečavanju sukoba interesa. Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti usvojili su tek danas, u posljednjim danima ove godine, na vanrednoj telefonskoj sjednici. Zakon još mora proći oba doma Parlamentarne skupštine BiH. 

VEZANI TEKST - Vijeće ministara ispunilo još jedan ključni prioritet za otvaranje pregovora BiH sa EU-om

Od zakona koji su bili u Programu rada Vijeća ministara za ovu godinu usvojeni su zakoni o organizaciji tržišta vina, o ombudsmenu za ljudska prava, o slobodi pristupa informacijama, pomenuti Zakon o sprječavanju pranja novca, kao i izmjene i dopune postojećeg Zakona o VSTV-u mada je u programu rada navedeno usvajanje novog zakona.

Osim ovih planiranih, Vijeće ministara BiH je usvojilo izmjene zakona o strancima, kao i tri zakona kojim vladajuće stranke, dakle same sebi, nisu dale podršku u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, a radi se o zakonima o vanjskim poslovima, o međunarodnim ugovorima i izmjenama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH.

VEZANI TEKST - Drama evakuisanih iz Gaze se nastavlja: Palestinci ne mogu ući u BiH, ministri iz RS-a bili protiv

Ono što je pak bilo obećano u ovoj godini, a nije ispunjeno, jesu zakoni o oduzimanju i upravljanju imovinom stečenom krivičnim djelom, o javnim nabavkama, o akcizama, o razvojnoj i humanitarnoj pomoći BiH trećim zemljama, o pomorskoj plovidbi, godinama čekani zakon o zaštiti zdravlja bilja, zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH, o društvu Crvenog križa BiH, o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina u BiH, o policijskim službenicima BiH... Među prioritetima je bilo donošenje novog zakona o Javnom RTV sistemu, "čime će se omogućiti uvođenje novih RTV kanala u sistem javnih emitera i osigurati trajna finansijska održivost Javnog RTV sistema".

Kao jedan od prioriteta navedeno je okončanje pregovora za pristupanje BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji od koje ni ove godine neće biti ništa. U tom pravcu je nedavno usvojena Odluka o kvalitetu naftnih goriva koja je zapravo uvjet za bilateralni sporazum s Rusijom, a dogovor s Rusijom je uvjet za Svjetsku trgovinsku organizaciju.

Vijeće ministara BiH je obećalo intenzivne pregovore sa sindikatima kako bi se došlo do kolektivnog ugovora, ali od toga nema još ništa. Isto tako bila je obećana ubrzana priprema strategije za ruralni razvoj, ali i "dovršetak izgradnje svih dionica autoceste na Koridoru Vc".

VEZANI TEKST - Vijeće ministara BiH mora pregovarati s Rusijom na putu ka WTO, prometnici naftom nezadovoljni

Vijeće ministara BiH je na jednoj od svojih sjednica donijelo odluku o proglašenju Dana žalosti u BiH 5. maja 2023. godine, zbog tragične pogibije osmero djece i zaštitara u osnovnoj školi u Beogradu. Istovremeno nisu imali konsenzus da 11. juli, dan kada se u BiH obilježava godišnjica genocida u Srebrenici, proglase Dan žalosti u BiH niti su donijeli odluku da 16. august 2023. bude proglašen danom žalosti u BiH zbog tragedije u Gradačcu, kada je Nermin Sulejmanović počinio masakr, koji je rezultirao sa tri ubijene i tri ranjene osobe. Svoju nevjenčanu suprugu Nizamu Hećimović i njihovo dijete odveo je u vikendicu, ženu je brutalno pretukao, ubio i taj čin uživo prenosio.

Ono što je Vijeće ministara BiH uspjelo realizirati iz Programa rada jeste početak rada Zajedničke kontrolne tačke za saradnju s EUROPOL-om. Imenovano je i nadzorno tijelo za praćenje provedbe revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, nakon čega je za još dvije godine produžena provedba strategije.

Usvojena je Strategija zа borbu protiv organiziranog kriminala u BiH 2023-2026. godine, Strategija prilagođavanja klimatskim promjenama i niskoemisijskog razvoja BiH, te su pokrenute aktivnosti na izradi Strategije nadzora nad opojnim drogama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.