open-navfaktor-logo
search
Donesen Pravilnik o cijeni
Vijeće ministara BiH: Omogućeno registrovanje oldtimer vozila
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donio je Pravilnik o cijeni isprava o vozilu i cijeni oznaka za obilježavanje vozila, kojim se definiše visina naknade za registrovanje oldtimer vozila i korištenje prenosivih registracijskih pločica, što do sada nije bilo propisano i stvaralo je probleme fizičkim i pravnim licima, javlja Anadolija.
09.02.2024. u 17:44
get url
text

- Visina novčane naknade za izdavanje i korištenje prenosive registracijske pločice, kao i za registracijske pločice za oldtimer vozila iznosi 20 KM. Ostale naknade su na nivou iz 2009. godine i kreću se od pet KM za izdavanje potvrda o vlasništvu vozila i registraciji te za izdavanje i korištenje oznaka za obilježavanje vozila - stiker naljepnice, kao i za registracijske pločice za obavljanje pokusna vožnje, dok naknada na ime izdavanja knjižice potvrda o korištenju prenosivih pločica iznosi 10 KM - navode iz Vijeća ministara BiH.

Dodaje se da visina naknada za izdavanje registracijske pločice za motorno vozilo iznosi 20 KM, a naknada za registracijske pločice za priključno vozilo, motocikl i bicikl s motorom 10 KM.

Na istom nivou kao i ranije ostale su naknade za registracijske pločice za vozilo DKP-a, misije, i međunarodne organizacije u BiH i iznose 30 KM, kao i za registracijske pločice za privremeno registrovano vozilo 50 KM.

- Visina novčane naknade za izdavanje svih ovih oznaka u slučaju njihovog gubitka, krađe, uništenja ili oštećenja u tolikoj mjeri da ne mogu više služiti svrsi identična je visini naknade za njihovo izdavanje - navode.

Novčane naknade uplaćuju se na Jedinstveni račun trezora BiH. Od ukupno prikupljenih sredstava 30 posto predstavlja prihod budžeta institucija BiH, a 70 posto pripada nadležnim tijelima za registraciju motornih vozila.

Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku BiH kada prestaje važiti dosadašnji Pravilnik o cijeni dokumenata za registraciju vozila i naknadi za korištenje registracijskih tablica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.