open-navfaktor-logo
search
Saopćili
Vijeće ministara BiH: Ovo su sva imenovanja rukovodioca bh. institucija o kojim se danas odlučivalo
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj je sjednici razmotrilo niz imenovanja i naložilo objavu konkursa za popunu pozicija rukovodioca institucija BiH kojim je istekao mandat.
09.02.2023. u 18:14
get url
text
Vijeće ministara BiH

Tako će konkurs biti raspisan za izbor direktora Agencije za državnu službu BiH, direktora Instituta za standardizaciju BiH, zamjenika direktora Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, direktora Agencije za osiguranje BiH, direktora i dva zamjenika direktora Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH, zamjenika direktora Instituta za mjeriteljstvo, kao i direktora i zamjenika direktora Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja, direktora IDDEEA-e.

Agencija za državnu službu Bosne i Hercegovine zadužena je da raspiše konkurs za izbor i imenovanje generalnog tajnika Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, kojem mandate istječe 31. 3. 2023. godine.

Vijeće ministara BiH razriješilo je Aleksandra Zolaka dužnosti direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, nakon što mu je mandat istekao u martu poršle godine, a za vršiteljicu dužnosti direktora imenovana je Nataša Grubiša na tri mjeseca. Slijedi konklurs.

Vijeće ministara BiH nije prihvatilo izvještaj o provedenom postupku za izbor zamjenika direktora Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podatka BiH (IDDEEA), istovremeno je zbog sticanja uvjeta za penzionisanje ove dužnosti razriješen Radivoje Trbić, a za v.d. zamjenika direktora IDDEEA-e imenovan Petar Bilinčar na tri mjeseca. I ovdje slijedi konkurs.

Za direktora Službe za poslove sa strancima imenovan je Žarko Laketa, slijedi konkurs za njegovog zamjenika.

Za zamjenika direktora Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova imenovan je Predrag Šupljeglav.

Za zamjenika direktora Agencije za policijsku podršku imenovan je Miše Ćavar, a za direktora slijedi konkurs.

Zbog isteka mandata i sticanja uvjeta za penziju, razriješen je Sead Hodžić s pozicije zamjenika direktora Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja, a za v. d. zamjenika direktora imenovan je Alen Husković na tri mjeseca. Ide raspisivanje konkursa.

Vijeće ministara BiH je razmotrilo rang-listu uspješnih kandidata za izbor direktora i dva zamjenika direktora Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, direktora i zamjenika direktora Granične policije Bosne i Hercegovine i zamjenika direktora Državne agencija za istrage i zaštitu.
Za zamjenike direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine imenovani su Goran Amidžić i Đuro Knežević, počevši od 2. marta ove godine.

Za direktora Granične policije BiH imenovan je Mirko Kuprešaković. 

VEZANI TEKST - Imenovan novi direktor Granične policije BiH i zamjenik direktora SIPA-e, a ostali...

Za poziciju zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu imenovan je Zoran Galić.

Nezavisni odbor pozvan je da ponovo raspiše konkurs za izbor direktora i zamjenika direktora policijskih tijela Bosne i Hercegovine, koje danas nisu popunjene, a radi se o direktoru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i zamjeniku direktora Granične policije.

- Nismo se složili, kad je riječ o kandidatima iz bošnjačke kvote, sa prijedlozima koje je provela SDA dosad. Oborili smo ta imenovanja i naložili raspisivanje novog konkursa - kazao je Elmedin Konaković (NIP), ministar vanjskih poslova BiH, u pauzi zasjedanja.

- Vijeće ministara BiH nije prihvatilo imenovanje Ibrice Berberovića za zamjenika direktora – rukovoditelja Sektora za podršku Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda. Vijeće Agencije je zaduženo da u roku od 15 dana dostavi drugi prijedlog za imenovanje Vijeću ministara BiH na razmatranje - saopćeno je nakon sjednice.

Za generalnog direktora Regulatornog odbora željeznica imenovan je Tihomir Narić.

Vijeće ministara BiH imenovalo je Lidiju Kalinić za članicu Odbora Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine, nakon što je Milan Bajić razriješen ove dužnosti na osnovu zahtjeva Ministarstva finansija Republike Srpske.

Za članove Upravnog odbora Agencije za promociju stranih ulaganja u Bosni i Hercegovini imenovani su Robert Vidović i Dušica Blagojević.

- Vijeće ministara BiH upoznato je s Informacijom o isteku mandata direktoru Uprave za indirektno oporezivanje početkom juna 2020. godine. Upravni odbor UIO zadužen je da hitno raspiše javni konkurs i provede proceduru za izbor i imenovanje direktora UIO - navedeno je u saopećnju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.