open-navfaktor-logo
search
Svedeni na improvizaciju
Vijeće ministara BiH radi bez programa rada; Šarović: Ne sjećam se da se to ikada desilo
Nerad i opstrukcije obilježili su rad Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u ovom mandatu, a posljednju godinu mandata, kao nastavak ove prakse, Vijeće ministara BiH radi i bez programa rada.
13.07.2022. u 19:19
get url
text

Ovo su u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine ocijenili neozbiljnim, neambicioznim, te svođenjem rada Vijeća ministara BiH na improvizaciju.

Mirko Šarović (SDS), predsjedavajući Kluba zastupnika SDS-a, PDP-a i DNS-a u Parlamentu BiH i nekadašnji zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara, dodao je da se ne sjeća da se ikada desilo da Vijeće ministara radi bez programa rada.

VEZANI TEKST - U Vijeću ministara BiH "zapela" 752 dokumenta, Tegeltija ih ne stavlja na dnevni red

Za izradu godišnjeg programa rada Vijeća ministara zadužen je Ured predsjedavajućeg, a to je Zoran Tegeltija (SNSD), uz operativnu i tehničku podršku Generalnog sekretarijata Vijeća ministara.

- Vijeće ministara usvaja godišnji program rada Vijeća ministara i potvrđuje godišnje programe rada institucija BiH najkasnije do 31. decembra tekuće godine za slijedeću godinu – piše u Odluci o godišnjem planiranju rada i načinu praćenja i izvještavanja o radu u institucijama Bosne i Hercegovine.

Ipak, sredina je godine, a Vijeće ministara nema program rada.

- Program rada Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za 2022. godinu je trenutno u proceduri, a isti će nakon njegovog usvajanja od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine biti objavljen na web platformi eKonsultacije – navedeno je na ovoj platformi na kojoj institucije BiH šalju svoje prijedloge odluka, zakona i ostalih akata koje upućuju Vijeću ministara na usvajanje.

Mirko Šarović je istakao da je program rada Vijeća ministara osnovni dokument s kojim se započinje svaka naredna godina.

- Izvršenje programa se i ocjenjuje i prati i daje ukupni rezultat realizacije prioritetnih programskih ciljeva. Neozbiljno je da Vijeće ministara nema svoj program. Ne sjećam se da se to ikad dosad dogodilo. Ova situacija više govori o odsustvu bilo kakvog dogovora unutar Vijeća ministara o bilo čemu i rad se svodi na improvizaciju po principu od danas do sutra – rekao je Šarović.

VEZANI TEKST - Rezultati rada u 2021: Očekivali kandidatski status, obećali raditi maksimalno predano, ali...

Adil Osmanović, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Parlamentu BiH i nekadašnji ministar u Vijeću ministara BiH, naglasio je da je program rada Vijeća ministara prevažan dokument jer "kada imate program rada imate i mogućnost mjerljivosti šta je koje ministarstvo, institucija uradilo pa možete reći koliko je program rada realiziran".

- Svaka ambiciozna vlada, odnosno Vijeće ministara, treba imati i ambiciozan program rada. Izradom programa rada stimulira i traži aktivitet i institucija, pogotovo kada je u pitanju kretanje prema euroatlantskim intergracijama. I ova situacija sada s ratom u Ukrajini i divljanja cijena, sve je to trebalo uzeti u obzir.

Međutim, SNSD i HDZBiH, a prije svega SNSD, došli su da maksimalo uspore rad Vijeća ministara. I onda lider SNSD-a Milorad Dodik govori da je država nefunckionalna, a on je doveo kadrove da zaustave rad institucija – dodao je Osmanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.