open-navfaktor-logo
search
Zakazana sjednica
Vijeće ministara BiH sutra konačno o budžetu za 2023, osnovici za obračun plaća, regresu
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine sutra bi se trebalo izjasniti o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu, ali i o visini osnovice za obračun plaća u 2023. godini te iznosu regresa.
09.03.2023. u 19:45
get url
text

VEZANI TEKST - Budžet institucija BiH za ovu godinu trebao bi iznositi 1,315 milijardi KM

Na dnevni red sjednice zakazane za sutra, koji je predložila predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, uvršten je nacrt budžeta za 2023. godinu. Budžet institucija BiH bi trebao iznositi oko 1,315 milijardi KM, s obzirom na to da je to okvir za finansiranje institucija BiH koji je prije nekoliko dana prihvatilo Fiskalno vijeće Bosne i Hercegovine. 

Radi se o iznosu koji je nešto niži u odnosu na onaj koji je predložio bivši ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda, a koji je bio predvidio i to da osnovica za obračun plaća bude povećana na 630 KM. 

Upravo je ovo iznos od kojeg ne odustaju i koji zahtijevaju sindikati zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine, među njima i policijski službenici. Međutim, nedavno je ministar finansija i trezora BiH Zoran Tegeltija kazao da će osnovica biti povećana, ali kada je u pitanju iznos od 630 KM, da to nije nešto o čemu je pregovarano. 

Sindikati su zatražili i povećanje regresa za godišnji odmor smatrajući da je 300 KM nedovoljno.

Zbog toga što budžet institucija BiH nije usvojen na vrijeme, na snazi je privremeno finansiranje za prva tri mjeseca ove godine, koje je posljednjih godina postalo uobičajeno. "Efikasno i brzo" usvajanje budžeta BiH je u decembru prošle godine najavio Milorad Dodik kao lider SNSD-a, kada su SNSD, HDZ i tadašnja "Osmorka", sadašnja "Šestorka", dogovorili formiranje vlasti na državnom nivou.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.