open-navfaktor-logo
search
Zakazana sjednica
Vijeće ministara BiH u četvrtak, pred ministrima nijedan zakon
Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine zakazana je za četvrtak, 7. decembar, a u dnevnom redu koji je predložila predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto nije nijedan zakon.
06.12.2023. u 07:55
get url
text

VEZANI TEKST - EU o sastanku koalicionih parnera na nivou BiH: Razočaravajuće da se nije mogao postići kompromis...

Dok se mjesecima čeka na dogovor vladajuće koalicije (SNSD, HDZ i "Trojka" koju čije SDP, NiP i Naša stranka) o evropskim zakonima, i nakon što ih je usvojeno pet od čega bar dva sa ozbiljnim zamjerkama, Vijeće ministara BiH tako bi se, prema prijedlogu, u četvrtak trebalo baviti mahom imenovanjima, odgovorima na zastupničke inicijative, programima rada institucija BiH. 

Na dnevnom redu je imenovanje generalnog sekretara Vijeća ministara BiH, Vijeća za sport Bosne i Hercegovine, ali i kriteriji za imenovanje sedam članova Komisije za koncesije Bosne i Hercegovine, do kojeg se godinama pokušava doći, ali ga opstruira SNSD. 

Pred ministrima će biti i pitanje izbora tri člana Vijeća za državnu pomoć Bosne i Hercegovine, imenovanje Delegacije Bosne i Hercegovine pri Komitetu eksperata Vijeća Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, te izmjene odluka o osnivanju Komisije za certifikaciju eradikacije poliomijelitisa u BiH i Komisije eksperata za poliomijelitis, te imenovanje komisije za izbor članova Upravnog i Nadzornog odbora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine. 

Na dnevnom redu su izmjene i dopune Pravilnika o korištenju sredstava za reprezentaciju, prijedlozi programa rada institucija Vijeća ministara BiH, kao i drugi krug glasanja o odobravanju višegodišnjeg projekta zamjene sistema klimatizacije u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za šta iz budžeta BiH treba biti izdvojeno tri miliona KM. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.