open-navfaktor-logo
search
Sjednica
Vijeće ministara BiH usvojilo odluke o izgradnji spornih gasovoda
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je danas odluke kojim se kreće u pregovore radi zaključivanja sporazuma sa susjednim zemljama o izgradnji gasovoda Južna interkonekcija koji je projekat BIH i Hrvatske, te gasovoda Nova istočna interkonekcija koji je projekat entiteta RS i Srbije, potvrđeno je u Vijeću ministara.
11.05.2023. u 14:16
get url
text

VEZANI TEKST - Pivić uoči sjednice Vijeća ministara: "Trojka" je odlučna da energetski suverenitet BiH preda Dodiku i Čoviću

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je prije nekoliko dana kazao da neće dati saglasnost za ove gasovode sve dok ne bude donesen državni zakon o gasu, a na tom fonu je i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović. 

Kritike su upućivali i drugi navodeći da se bez državnog zakona o gasu energetski suverenitet BiH predaje u ruke Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću.

Odluke su danas usvojene u Vijeću ministara BiH mada je predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto jučer kazala da je situacija čista kada je u pitanju gasovod Nova istočna interkonekcija, ali da nema uvjeta za sklapanje sporazuma i realizaciju projekta Južna interkonekcija.

- Dobili smo prijedloge odluka u kojim temeljem Zakona o sklapanju međunarodnih sporazuma imenujemo komisije koje se trebaju uputiti u razgovore, pregovore o sklapanju sporazuma i realizaciju. To je jedina nadležnost Vijeća ministara BiH. 

Kada je u pitanju prijedlog odluke za Novu istočnu interkonekciju, imamo jasnu situaciju, imamo zakon na nivou entiteta RS, prijedloge za provođenje sporazuma, Zakon o sklapanju međunarodnih sporazuma. Imamo čistu situaciju da možemo donijeti odluku da se krene u pregovore, odnosno sklapanje sporazuma za realizaciju tog projekta.

Kada je u pitanju Južna interkonekcija, vidjeli smo formiranje novog saziva Vlade FBiH. Oni su iz procedure povukli određeni broj zakona, između ostalog i zakon o Južnoj interkonekciji. Nadam da će Vlada uputiti drugi prijedlog. Do ovog trenutka nismo imali zakon na nivou entiteta FBiH i još nemamo uvjete za sklapanje sporazuma i realizaciju tog projekta. Kad se donese zakon na nivou FBiH o Južnoj interkonekciji, Vijeće ministara BiH će odraditi svoj posao - rekla je jučer Krišto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.