open-navfaktor-logo
search
Vanredna sjednica
Vijeće ministara ispunilo još jedan ključni prioritet za otvaranje pregovora BiH sa EU-om
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine održalo je 20. vanrednu telefonsku sjednicu i usvojilo i uputit će Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po skraćenoj proceduri Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, koji je usklađen s odgovarajućim direktivama i uredbama EU-a u ovoj oblasti.
14.12.2023. u 17:01
get url
text

Time je, kako su saopćili, Vijeće ministara ispunilo je ovim još jedan ključni prioritet za otvaranje pregovora BiH sa EU-om.

Usvajanjem ovog zakona s oznakom 'EI' Bosna i Hercegovina želi poboljšati kapacitete za učinkovitiju borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma u korist poslovne zajednice i građana BiH.

Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti jedan je od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, a njegovim usvajanjem Vijeće ministara BiH u očekivanju dobivanja datuma za otvaranje pregovora šalje snažnu poruku Evropskom vijeću koje raspravlja o politici proširenja EU-a, saopćilo je Vijeće ministara BiH.

Novi zakon harmonizira sistem sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma u BiH sa standardima FATF-a i Moneyvala iz zadnjeg kruga evaluacije. Aktuelni saziv Vijeća ministara BiH u februaru ove godine usvojio je i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.