open-navfaktor-logo
search
Državna služba
Vijeće ministara nezakonito tražilo saglasnost: Očekuje se "navala" konkursa za zapošljavanje u institucijama BiH
Za zapošljavanje u institucijama Bosne i Hercegovine više nije potrebna saglasnost Vijeća ministara Bosne i Hercegovine zbog čega se očekuje masovnija objava konkursa.
03.02.2023. u 14:29
get url
text

VEZANI TEKST - Imaju novi pojam za zapošljavanje: "Zanovljeno" više od 90 radnih mjesta u državnim institucijama

- Upravni inspektor Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim je Agenciji za državnu službu Bosne i Hercegovine naloženo da pri raspisivanju konkursa postupa isključivo po zakonu, a u zakonu piše da kada institucija zahtijeva objavu konkursa, mi to ne možemo odbiti. Dakle, zaključak prethodnog saziva Vijeća ministara BiH po kojem je trebala njihova saglasnost za zapošljavanje je nezakonit, tako je navedeno i u obrazloženju – pojasnio je Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu Bosne i Hercegovine.

S ovakvim rješenjem upravnog inspektora u četvrtak se upoznalo i Vijeće ministara BiH na svojoj prvoj sjednici u novom sazivu.

Akšamija je kazao da je upravni inspektor ovo rješenje donio u novembru, nakon postupka čije je pokretanje tražila jedna od bh. institucija.

- Očekuje se priličan broj zahtjeva za objavu konkursa za zapošljavanje. Neki već traju, puno je internih oglasa. Na desetke ih je koji su čekali saglasnost Vijeća ministara. Skoro sve institucije Bosne i Hercegovine su trebale tu saglasnost BiH izuzev nekoliko. Čekala su i ministarstva – dodao je Akšamija.

Nije poznato koliko je tačno upražnjeno radnih mjesta u bh. institucijama, a dio njih, poput Agencije za lijekove i medicinska sredsva BiH, je izlazio u javnost navodeći da im je otežan rad zbog nedostatka kadra.

Sporni zaključak je Vijeće ministara BiH, na čijem je čelu tada bio Zoran Tegeltija, donijelo krajem 2020. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.