open-navfaktor-logo
search
Nastavljene blokade
Vijeće ministara nije usvojilo Odluku o privremenom finansiranju
Vijeće ministara BiH nije donijelo Odluku o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za period april - juni 2020. godine.
05.03.2020. u 16:39
get url
text

Kako je saopćeno iz Vijeća ministara, nije postignut konsenzus, u skladu sa članom 18. stavom 2. Zakona o Vijeću ministara BiH, a uz obavezu da se u ovom slučaju primjeni član 18. stav 3. ovog zakona.

Članovi Vijeća ministara BiH iz reda srpskog naroda, odnosno SNSD-ovi ministri, glasali su protiv ove odluke. Time su nastavili s blokadom rad institucija BiH u skladu sa zaključcima Narodne skupštine RS-a.

Riječ je o odluci kojom se omogućava normalno finansiranje državnih institucija u periodu dok nije usvojen budžet.

Državne institucije trenutno se finansiraju na osnovu tromjesečne Odluke o privremenom finansiranju koja ističe 31. marta.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD) je 21. februara najavio da bi Ministarstvo finansija i trezora trebalo do kraja februara predložiti prvu verziju budžeta za 2020. godinu, ali do danas ga Vijeće ministara nije razmatralo.

Tada je kazao da će procedura donošenja tog važnog finansijskog akta biti ispoštovana na način kako je to propisano zakonskim aktima. Prijedlog budžeta, prema proceduri, domovima Parlamentarne skupštine BiH na usvajanje predlaže Predsjedništvo BiH.

Finansiranje državnih institucija upitno je zbog nove blokade vlasti na državnom nivou koja je nastupila nakon odluke Ustavnog suda BiH kojom su određene odredbe Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske proglašene neustavnim, a te odredbe tretiraju državnu imovinu na šta entiteti nemaju pravo.

Potom je uslijedila sjednica Narodne skupštine Republike Srpske kada su poslanici zaključcima obavezali političke predstavnike RS-a u bh. institucijama da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Povodom neusvajanja odluke o privremenom finasiranju, Tegeltija je izjavio da njegovo opredjeljenje jeste da se ne usvaja odluka o privremenom finasiranju već da se usvoji Budžet za 2020. godinu.

- Danas smo trebali razgovarati o usvajanju Budžeta za 2020. godinu a ne o odluci o privremenom finasiranju. Moj stav je da, ukoliko bude postojalo dovoljno političke volje, Budžet za 2020. godinu može biti usvojen do kraja ovog mjeseca - rekao je Tegeltija za Srnu.

Dodao je da, "ukoliko ne bude političke volje za usvajanjem Budžeta, ima dovoljno vremena da se usvoji odluka o privremenom finasiranju".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.