open-navfaktor-logo
search
Odluke
Vijeće ministara odobrilo blizu 70 miliona KM za kupovinu zgrade za UIOBiH u Banjoj Luci
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici odobrilo pokretanje procedure za kupovinu zgrade za potrebe Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine u Banjoj Luci.
25.07.2023. u 17:48
get url
text

VEZANI TEKST - UIO poništava javni oglas, zasad neće kupiti Radišićevu zgradu za 100 miliona KM

Ovom odlukom će se za kupovinu zgrade za smještaj UIO-a u Banjoj Luci izdvojiti blizu 70 miliona KM.

Prema proceduri bit će raspisan tender, a opozicija u RS-u već dugo ističe da bi ta zgrada mogla biti ona u vlasništvu banjalučkog biznismena Mileta Radišića, koji je blizak predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku.

U aprilu je Vlada RS-a pismeno zatražila od UIO-a da iseli iz njenih prostorija u Banjoj Luci.

Iz Vijeća ministara su saopćili da su donijeli Odluku o izmjenama i dopuni Odluke o odobravanju projekta nabavke i izgradnje objekata za regionalne centre i Centralni ured Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH) i rekonstrukcije graničnih prijelaza.

Ovom odlukom iz budžeta UIOBiH za 2023. godinu osigurana su nedostajuća sredstva u iznosu 31.500.000 KM za nabavku i opremanje objekta za Centralni ured i Regionalni centar Banja Luka, tako da ukupna vrijednost nabavke koja će biti realizirana u 2023. godini iznosi 69.400.000 KM. Od toga je za nabavku građevinskog objekta planirano 67.500.000 KM, a za nabavku opreme 1.900.000 KM.  

- Ranijom odlukom je za ove namjene bilo odobreno 37.900.000 KM, od čega za nabavku objekta 36.000.000 KM, a za njegovo opremanje 1.900.000 KM, što nije bilo dovoljno, pa su javni oglasi za kupovinu objekta poništavani jer na njih nije stizala nijedna prihvatljiva ponuda.

Praktično su odlukom objedinjena sredstva potrebna za trajno rješavanje pitanja smještaja i unapređenja rada zaposlenih u Centralnom uredu i Regionalnom centru UIO-a BiH te dugoročne uštede budžetskih sredstava, budući da se trenutno plaća zakup za više prostora u Banjoj Luci na međusobno razdvojenim i udaljenim lokacijama - saopćilo je Vijeće ministara BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.