open-navfaktor-logo
search
Održana sjednica
Vijeće naroda RS-a o Zakonu o ćirilici: Prihvaćeni zahtjevi Bošnjaka i Hrvata
Na današnjoj sjednici Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a utvrđeno je da su prihvatljivi zahtjevi Kluba delegata bošnjačkog naroda i Kluba delegata hrvatskog naroda u Vijeću naroda RS-a za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog i hrvatskog naroda u Zakonu o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma.
25.10.2021. u 12:32
get url
text

U pitanju je zakon koji je Narodna skupština RS-a izglasala na sjednici održanoj 15. septembra.

Kako se navodi u saopćenju iz Ustavnog suda RS-a, Vijeće je raspravljalo o prihvatljivosti navedenih zahtjeva, odnosno o postojanju uvjeta za meritorno odlučivanje o tome da li je osporavanim Zakonom došlo do povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog i hrvatskog naroda.

- Vijeće je utvrdilo da su u konkretnom slučaju predmetni zahtjevi prihvatljivi s obzirom na to da je provedena procedura za zakone koji se odnose na vitalni nacionalni interes saglasno Amandmanu LXXXII na Ustav RS-a, kojim je dopunjen član 70. Ustava, kao i da su ispunjene ostale procesne pretpostavke za meritorno odlučivanje o zahtjevu - navodi se u saopćenju.

Vijeće će meritornu odluku o zahtjevu donijeti u Ustavom određenom roku u narednih 30 dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.