open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
Vijeće roditelja KS nakon što je učenica iz Ilijaša prijavila nastavnika: Zabrinuti smo, pozivamo odgovorne da djeluju
Nakon današnjih objava u medijima da je priveden nastavnik Osnovne škole Stari Ilijaš zbog bludnih radnji nad maloljetnom učenicom, Vijeće roditelja Kantona Sarajevo u saopćenju iznijelo je stav Upravnog odbora po ovome pitanju.
22.12.2022. u 20:41
get url
text

- S obzirom da je događaj vezan za dijete, učenicu jedne osnovne škole, a imajući u vidu odredbe Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku Federacije BiH, stava smo da ne možemo davati nikakve izjave dok nadležne institucije ne završe svoj posao i o rezultatima istrage upoznaju javnosti. Kao roditelji i predstavnici roditelja Kantona Sarajevo izražavamo izuzetnu zabrinutost jer je ovo drugi slučaj u vrlo kratkom periodu, a koji se odnosi na nedozvoljene radnje prema učenicama. Shodno navedenom ovom prilikom možemo pozvati sve odgovorne na svim nivoima vlasti da je neophodno što hitnije djelovati kako na uspostavljanju zakonskih rješenja koja se tiču ove tematike, tako i na uspostavljanju registra osoba osuđenih za pedofiliju – navodi se u saopćenju za javnost Vijeća roditelja KS.

VEZANI TEKST - Učenica u Ilijašu prijavila nastavnika za bludne radnje, slučaj potvrdio i direktor škole

Podsjetimo, nakon skandala koji ovih dana potresao javnost, a u vezi sa slučajem Samira Alihodžića, nastavnika u sarajevskoj Osnovnoj školi Grbavica 1 koji je osuđivan zbog pedofilije, novi slučaj prijavljen je u osnovnoj školi u Ilijašu.

Adem Alić, direktor OŠ "Stari Ilijaš", jutros je za Faktor kazao "kako je jučer podnesena prijava protiv nastavnika u toj obrazovnoj ustanovi".

- Mogu potvrditi informaciju da je učenica prijavila nastavnika za bludne radnje. Postupili smo po protokolu i u saradnji sa roditeljima slučaj smo prijavili policiji i on je procesuiran - rekao je Alić.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo povrđeno nam je da je uhapšena jedna osoba osumnjičena za bludne radnje, ali o detaljima nisu mogli govoriti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.