open-navfaktor-logo
search
Povratak u školske klupe
Vijeće roditelja pita Vladu KS: Zdravlje djece je najvažnije, na osnovu čega donosite odluke
Vijeće roditelja Kantona Sarajevo oglasilo se povodom zaključka Vlade Kantona Sarajevo donesenog u petak, a u vezi s vraćanjem djece u školske klupe. 
18.04.2021. u 10:07
get url
text

Mišljenja smo da je zdravlje djece i njihovih porodica na prvom mjestu i smatramo da sve odluke koje se donesu, moraju biti u tom smjeru. Škole su sigurna okruženja to smo uvjereni i svakako najbolji ambijent za učenje, ali se oštro protivimo donošenju odluka na način kako je to sada urađeno, navodi se u saopćenju Vijeća roditelja KS. 

VEZANI TEKST - Vlada KS produžila dosadašnje mjere, značajan broj učenika ponovo u školskim klupama

- Donošenje odluka na kraju radne sedmice, a koje trebaju biti implementirane početkom naredne, smatramo velikim propustom i nepoštivanjem prije svega svih učenika i roditelja ovog kantona, a potom i prosvjetnih radnika koji su implementatori ovakve odluke. Osobito u smislu provođenja nastave u srednjim školama gdje veći broj učenika, ovom odlukom, podliježe pasivnom online modelu.

Ponovno ukazujemo na činjenicu da je pasivni online model neprihvatljiv i loš, na način kako se do sada provodio, no ne nailazimo na razumjevanje u konstantnom očekivanju da se isti bolje osmisli. Smatramo da dosadašnje aktivnosti i odluke o održavanju/obustavi nastave u učionicama prekomjerno polarizuje roditelje. Na naše upite za sve prijašnje Odluke o načinu odvijanja nastave i podjeljenjih mišljenja roditelja odgovarano je sa stanovišta struke.

Mi, kao Vijeće roditelja smo koristili istu argumentaciju u stalnim kontaktima sa roditeljima i zagovarali taj stav. Međutim, posljednja odluka, nažalost ne odražava ovaj stav i zbunila je dodatno roditelje, upravo iz razloga što je Zaključak Vlade donesen bez čvrstog stava struke, te nas kao roditelje zanima zašto i na osnovu čega nisu naša djeca ranije, u boljim epidemiološkim uvjetima, sa manjim brojem zaraženih, nižom incidencom bila vraćena u školske klupe?

Dočekali smo kraj školske godine sa izmjenjenim stavom vas kao odgovornih i propustili smo bolje uvjete za povratak u školske klupe, jer ste nas ubijedili da vam je važan stav struke u očuvanju zdravlja.

Donosioci odluka u Kantonu Sarajevo nisu prezentovali sada informacije i argumente temeljem kojih bi roditelji mogli kvalitetno podržati odluke, te se stvaraju prilike za eventualne konfrontacije koje sigurno ne doprinose poboljšanju situacije.

Stoga, Vijeće roditelja Kantona Sarajevo od Vlade Kantona Sarajevo i resornog ministarstva zahtijeva:

-da o održavanju/obustavi nastave u učionicama ne odlučuje u formi zaključka, već odluka s obrazloženjem. U obrazloženju treba biti navedeno na temelju kojih saznanja, informacija i podataka se u dispozitivima odlučuje i sa kojim relevantni tijelima su održane konsultacije. Svi akti upućeni školama od strane nadležnog ministarstva, molimo da se dostave i Vijeću roditelja KS.

-da do kraja školske godine 2020/2021, a za narednu školsku godinu, osmisli model pohađanja nastave, ovisno o incidenci i da takav model pretoči u format, po kojem će implementacija istog biti jednostavna za praćenje od strane prosvjetnih radnika, rukovodstva škola, roditelja i učenika. Strategija bi bila idealna u ovome smislu da se jasno prepozna opredjeljenje kako Vlade KS tako i resornog ministarstva za bolje i kvalitetnije obrazovanje u uvjetima pandemije;

- da naloži svim osnovnim i srednjim školama poštivanje Uputstva broj: 11/04-34-2024-3/21 od 01.02.2021. godine, po kojem roditelji imaju mogućnost da se putem izjave izjasne za online praćenje nastave učenika, bez dostavljanja medicinske dokumentacije i mišljenja porodičnog ljekara;

- da se riješi problem učenika koji koriste javni prijevoz za dolazak u školu, prije svega učenika srednjih škola i određenog broja učenika osnovnih škola. Insistiramo da se osigura poseban prijevoz za ove učenike.

- da se pripremi hodogram koji se isključivo odnosi na slučajeve zaraze virusom COVID-19 kod učenika. Obzirom na odredbe u dostavljenom zaključku i činjenicu da zbog implementacije istog snose određenu vrstu odgovornosti, iznađu način da se za oboljele učenike osigura poseban zdravstveni centar i poseban broj telefona na koje roditelji ovih učenika mogu dobiti informacije o daljim koracima koje trebaju poduzeti. Obavezno da se uspostavi jasna baza podataka koja se odnosi na broj zaraženih, izoliranih i kliničke slike učenika. Podaci iz ove baze moraju biti javno dostupni na dvosedmičnom nivou u vidu Izvještaja.

- da u odlučivanju o održavanju/obustavi nastave u učionicama intenzivno komunicira sa resornim predstavnicima ostalih kantona u Federaciji BiH, aktivima nastavnika u Kantonu Sarajevo i Vijećem roditelja Kantona Sarajevo, te da o rezultatima takve komunikacije redovno obavještava navedene grupacije i javnost.

- UO VRKS je u komunikaciji sa predstavnicima roditelja proveo anketu među roditeljima o načinu pohađanja nastave te će rezultati iste biti objavljeni uskoro, no formulisan je čvrst stav da je zdravlje djece, njihovih porodica i svih učesnika odgojno-obrazovnog procesa na prvom mjestu. Također je stava da zdravlje djece nije samo zaštita od covid 19 te da se pod hitno moraju poduzeti mjere za pristup stručnih službi učenicima, kako pedagoga škola, tako i psihologa.

- da se važne odluke, gore navedene, u narednom periodu ne donose se na kraju sedmice i radnog vremena, jer to dodatno stvara stres, kako kod učenika i njihovih roditelja, tako i kod svih aktera u odgojno obrazovnom procesu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.