open-navfaktor-logo
search
Pratite uživo
Vijeće sigurnosti UN-a raspravlja o situaciji u BiH
Počelo je zasjedanje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u New Yorku gdje se raspravlja o situaciji u Bosni i Hercegovini.
03.11.2021. u 20:21
get url
text

Na početku je usvojena agenda za današnju debatu.

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je Rezoluciju kojom se produžava mandat EUFOR-a, ali u kojoj se ne spominju OHR i visoki predstavnik Christian Schmidt.

Predstavnik Francuske, koja je kreator ove Rezolucije, kazao je da mu je žao jer određeni politički lideri u BiH blokiraju rad državnih institucija.

Pozvao je sve da rade kako bi se postigla stabilnost zemlje i u korist njenih državljana.

Predstavnica Irske poručila je da političari moraju raditi za bolju budućnost građana.

Predstavnica Ujedinjenog Kraljevstva Barbara Woodward upozorila je na zabrinjavajući izvještaj o BiH koji je trebao, ali nije, predstavio visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt.

Ocjenjujući da se BiH suočava s najvećom egzistencijalnom prijetnjom u postdejtonskom vremenu izrazila je zabrinutost zbog retorike podjela koje se čuju u nekim dijelovima BiH, posebno u bh. entitetu Republika Srpska, kao i zbog povlačenja predstavnika RS-a iz državnih institucija, što je rušenje, kaže, ustavnog poretka čime bi se srušilo i 26 godina rada na miru.

- Ovi postupci jednaki su secesiji. To ugrožava mir i stabilnost BiH i regije zapadnog Balkana, ali Dejtonskog mirovnog sporazuma. Stoga je ključno da Vijeće sigurnosti stavi do znanja da podupire vojnu podršku EUFOR-a u BiH, kao i civilnu podršku visokog predstavnika - podvukla je.

Predstavnica Norveške u Vijeću sigurnosti UN-u Mona Juul kazala je da EUFOR znači stabilnost i sigurnost u BiH i zato je produženje njegovog mandata ključno da se održi mir, ali je izrazila žaljenje što nije usvojen "bogatiji" tekst rezolucije.

Zahvalila je visokom predstavniku na izvještaju koji oslikava prijetnje Dejtonskom mirovnom sporazumu te je podržala njegovu ulogu i izrazila uvjerenje da će imati značajnu ulogu u BiH.

Napominje da je potrebno poduzeti korake da se 5 + 2 uvjeti ispune, a to je, kaže, moguće ako se konstruktivno radi zajedno. Tek tada se OHR može zatvoriti i međunarodni nadzor prestati, ali smatra to još nije moguće.

Predstavnica Sjedinjenih Američkih Država kazala je da se mora dati podrška visokom predstavniku Christianu Scgmidtu, a upozorila je na opasnu retoriku kojom se služi Milorad Dodik. 

Kazala je ta njegova retorika mora da stane. Navela je da Amerika smatra da je put kojim on želi da ide opasan i za BiH i za zemlje regije. Navela je kako treba sačuvati suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Kazala je da su potrebne reforme kako bi država nastavila na putu ka EU.

Istakla je da je ovo teška situacija za BiH ali da sve stranke treba da izaberu put mira i prosperiteta za građane BiH. 

Izrazila je podršku visokom predstavniku u njegovom radu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.