open-navfaktor-logo
search
Općina Centar
Vijećnica Maida Gabela traži od CIK-a da se ponove izbori za GV Sarajeva zbog neregularnosti
Na jučer održanoj 1. vanrednoj sjednici Općinskog vijeća Centar vijećnici su birali vijećnike u Gradsko vijeće Sarajeva.
10.02.2021. u 09:32
get url
text

VEZANI TEKST - OV Centar: Izvršen izbor vijećnika u Gradsko vijeće Grada Sarajeva 

Vijećnica Maida Gabela tvrdi da je bilo neregularnosti, zbog čega traži od Centralne izborne komisije BiH da se ovi izbori ponove.

- Budući da sam bila u Komisiji za utvrđivanje rezultata glasanja mogu istaći da sam uočila određene neregularnosti. Iako je bilo najavljeno da će detaljno biti pojašnjen način glasanja unaprijed to se nije desilo. I budući da smo izgled glasačkog listića vidjeli prvi put prilikom glasanja desilo se da su dva vijećnika neispravno glasali oznacavajući kandidata umjesto listu - ističe Gabela.

Dodaje i da službenica iz općinske administracije nije uvažila izneseno misljenje vijećnika Sulejmana Haljevca da su se u prošlom sazivu brojali i glasovi koji su bili dati samo kandidatima.

- Službenica je svojim postupkom obeshrabrila ostale članove komisije da dalje raspravljaju o ovom propustu i neprimjereno utjecala na rad komisije. Sve ovo upucuje na lošu pripremljenost izbora a možda i na nesto više... Nije uredu da se na ovaj način utječe na ishod izbora za Gradsko vijeće i da se nije dala prilika vijećnicima da ukažu na ove probleme - navodi Gabela.

Ističe da će podržati eventualne zahtjeve za ponavljanje ovih izbora kako bi se ispoštovala volja birača.

- Apelujem i na CIK da razmotri i naloži ponavljanje izbora zbog navedenih razloga koji su bitno utjecali na ishod glasanja - navela je Gabela na svom Facebook profilu.

Maida Gabela djeluje kao samostalna vijećnica, nakon što je zvanično istupila iz Platforme za progres.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.