open-navfaktor-logo
search
Simbol odbrane BiH
Vijećnica večeras u znaku druge godišnjice smrti generala Jovana Divjaka: "Dragi Jovo, hvala ti za sve!
Na današnji dan prije dvije godine, u 84. godini preminuo je general Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovan Divjak.
08.04.2023. u 21:17
get url
text

Tim povodom na sarajevskoj Vijećnici večeras je ispisana poruka zahvalnosti za sve ono što je general Divjak učinio za Sarajevo i našu zemlju tokom agresije od 1992. do 1995, ali i nakon nje.

Prije dvije godine napustio nas je general Jovan Divjak, simbol herojske odbrane voljenog nam grada, simbol duhovnog otpora, prkosa, ali i ljubavi, mira, zajedništva, snage. Sarajevo te ne zaboravlja generale! U časnu obavezu svima nama ostavio si da pratimo tvoj put. Počivaj u miru – napisala je gradonačenica Sarajeva Benjamina Karić na Facebooku uz fotografiju Vijećnice.

Čika Jovu, kako su ga mnogi zvali, koji je predavao u Vojnoj školi u Sarajevu, rat je zatekao na dužnosti oficira u štabu Teritorijalne odbrane BiH. Postao je brigadni general Armije RBiH i pomoćnik načelnika Glavnog štaba Armije Republike Bosne i Hercegovine. Prvi je nosilac najvišeg francuskog ordena, Legije časti iz Bosne i Hercegovine.

Ostat će posebno upamćen po naredbi: "Ne pucaj", u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.
Tog 3. maja 1992. godine, tokom razmjene vojnika JNA za zatočenog prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Aliju Izetbegovića u tadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici, Divjak je nekoliko puta izdao naredbu: "Ne pucaj", čime je i u najtežim trenucima dokazao svoju ljudskost.

U miru je Bosnu i Hercegovinu gradio pomažući obrazovanje mladih. Godine 1994. osnovao je Udruženje Obrazovanje gradi BiH i tako stvorio vojsku ljudi čije je najjače oružje obrazovanje. Pomagao je kroz udruženje posebno djeci iz ugroženih društvenih grupa.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.