open-navfaktor-logo
search
Prijedlog odluke
Vijećnici danas glasaju o prodaji dijela Hastahane Centralnoj banci: Ko je za, a ko protiv
Ovlašteni predlagač odluke, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić podržava navedenu odluku i smatra da je ovoj važnoj državnoj instituciji mjesto na području općine Centar
18.11.2019. u 13:36
get url
text

Danas zasjeda Općinsko vijeće Centar kada će vijećnici razmatrati Prijedlog odluke o prodaji neizgrađenog građevinskog zemljišta neposrednom pogodbom označenog kao k.č. 782/6 iz z.k. ul. 294 K.O. Sarajevo VII, radi izgradnje poslovnog objekta javnog sadržaja.

Prema podacima iz katastra radi se o parceli površine 2.290 metara kvadratnih.

Podaci Federalne uprave za geodetske i imovinskopravne odnose

Iz Općine Centar Sarajevo za Faktor su pojasnili kako se danas na sjednici Općinskog vijeća odlučuje o zahtjevu državne institucije, odnosno Centralne banke BiH, o kupovini zemljišta na Hastahani.

- Ovlašteni predlagač odluke, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić podržava navedenu odluku i smatra da je ovoj važnoj državnoj instituciji mjesto na području općine Centar, a ova ustanova neće biti smetnja razvoju parka, mobilijara i sportskih igrališta koji će se zauzimati 87 posto površine parka "Prof. dr. Nijaz Duraković" – pojašnjavaju iz Općine.

Ističu kako je ispod parka planirana izgradnja podzemne garaže, umjetničkog paviljona, te sjedište mjesne zajednice.

- Navedena odluka će biti legitimna u slučaju da dobije podršku Općinskog vijeća – zaključuju iz Općine.

Centralna banka Bosne i Hercegovine već duže vrijeme radi na osiguravanju adekvatnog prostora za smještaj svoje Glavne jedinice Sarajevo.

- Dio tih aktivnosti je trenutno fokusiran na nabavku adekvatne lokacije na području Sarajeva radi izgradnje objekta u skladu sa potrebama banke, a jedna od onih koje su razmatrane jeste i lokacija Hastahana. U ovom slučaju, govorimo o 10 posto sadašnje površine parka Hastahana, dok bi preostalih 90 posto prema predloženom regulacionom planu, činila zelena površina – navode iz Centralne banke.

Iz Centralne banke BiH ističu da kao što je to bio slučaj i do sada sa svim objektima koje je ova banka ima i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine namjera im je da rješenje bude urađeno u skladu sa najvišim profesionalnim standardima, a uz maksimalno uvažavanje stava i želja stanovnika lokalne zajednice.

- Možemo biti sigurni da planirani objekat svojim dizajnom, arhitektonskim rješenjem i spratnošću ni na jedan način neće narušiti planirani koncept prostora na kome bude lociran. To se podrazumijeva i ukoliko bi izbor za gradnju objekta bila lokacija Hastahana, a koji bi i pored objekta banke dominantno ostao parkovska, zelena površina, trg, ugodno i sigurno mjesto okupljanja i kulturnih dešavanja svih građana i gostiju grada Sarajeva – navode iz Centralne banke.

Centralna banka Bosne i Hercegovine, kao društveno odgovorna institucija, želi da kroz svoje djelovanje unaprijedi zajednicu u kojoj djeluje.

- U svakom slučaju, možete biti sigurni da će Centralna banka Bosne i Hercegovine nastaviti dosljedno sprovoditi svoju zakonom definisanu funkciju u korist svih građana Bosne i Hercegovine, uz poštivanje interesa lokalne zajednice u kojoj djeluje – zaključuju iz banke.

Vijećnik Općinskog vijeća Centar Samir Fazlić za Faktor je kazao kako Klub Naše stranke neće podržati ovaj prijedlog odluke.

- Mi smo bili protiv da se uradi i Regulacioni plan koji je izglasan na vijeću. Smatramo da je to prostor koji je uvijek bio predviđen kao jedna parkovska površina koja se može na hiljadu načina urediti i mislim da je to sve od početka krenulo naopako i mislim da Regulacioni plan nije u početnoj fazi kako treba, nisu se javili ili vrlo malo, ni urbanisti, ni arhitekti, ni arhitektonske kuće koje bi ponudile bolje rješenje i onda je krenulo ovako kako je krenulo – kazao je Fazlić.

Vijećnik Općinskog vijeća Centar Samir Fazlić

Istakao je kako smatra da prostor Hastahane zaslužuje više i mnogo bolje rješenje.

- Što se tiče Centralne banke, s obzirom na to da se radi o trezoru i mislim da mjere sigurnosti koje treba da budu oko tog trezora i taj prostor koji će se vezati za Centralnu banku mislim da neće biti taj koji je predviđen, već da će biti šire. Park postoji zbog djece i svih ostalih, a ipak kada imate jednu državnu instituciju, za to trebate osiguranje i sve ostalo – zaključio je Fazlić.

Zastupnik Velija Katica ističe kako će podržati Prijedlog.

Velija Katica, vijećnik Općinskog vijeća Centar

- Hastahana je prostor koji će biti oplemenjen na takav način da će biti jedan od najljepših prostora u gradu Sarajevu i da će ga moći koristiti djeca, odrasli, ne samo iz općine Centar, ne samo iz grada Sarajeva, već iz cijele države. Bit će to jedan od najatraktivnijih prostora parkovskog tipa u cijeloj BiH. To je općinsko zemljište i 90 posto tih sredstava od prodaje će ići u izgradnju infrastrukture Hastahane. To će biti impozantan prostor sa dosta prostora za djecu, dječija igrališta, razni sadržaji za sve populacije – ističe Katica, te dodaje da će se objekat graditi na maksimalno 20 posto područja Hastahane, a da će ostatak biti namijenjen svim građanima i da će na kraju svi biti prezadovoljni.

Građani koji su nezadovoljni ovim planovima Općine Centar danas će se okupiti ispred zgrade ove institucije kako bi izrazili svoje neslaganje, a najavljuju i dalje mjere ukoliko dođe do realizacije planova u parku Hastahana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.