open-navfaktor-logo
search
Donji Vakuf
Vijećnici podržali građane: Odbijena saglasnost za gradnju mini hidroelektrana na Vrbasu
Općinsko vijeće Donji Vakuf jednoglasno je odbilo davanje prethodne saglasnosti za izgradnju male hidroelektrane (MHE) "Krivače 1" i MHE "Krivače 2" na Vrbasu.
24.07.2021. u 15:15
get url
text

Ovom odlukom, osamnaest prisutnih vijećnika je podržalo građansku inicijativu u borbi protiv izgradnje ovih objekata.

Također, usvojen je i zaključak da se pitanje građenja hidrocentrala na rijeci Vrbas i njenim pritokama u naredenih 20 godina ne stavlja na dnevni red Općinskog vijeća Donji Vakuf, saopćeno je iz Aarhus centra BiH.

Na prošloj sjednici Općinskog vijeća Donji Vakuf investitor je održao prezentaciju projekta, što je izazvalo dužu raspravu sa različitim upitima vijećnika oko planiranog projekta izgradnje hidroenergetskih postojenja, zbog čega je usvojen zaključak prema kojem su zadužene nadležne općinske službe da u suradnji sa mjesnim zajednicama pripreme i održe javnu raspravu po ovom pitanju.

- Zabrinuti zbog izgradnje malih hidroelektrana na Vrbasu, obratili smo se Udruženju Aarhus centar u BiH sa molbom za pravnu pomoć. Na osnovu pravnih uputa pripremili smo građansku inicijativu kojom smo iskazali protivljenje i zatražili zabranu izdavanja prethodne saglasnosti u predmetu dodjele koncesije za izgradnju hidroelektrana Krivače 1 i Krivače 2. Veoma nam je drago da je inicijativa podržana i naš Vrbas spašen - istaknuo je Menusur Đešević iz Donjeg Vakufa.

U svojoj incijativi građani su, između ostalog, istakli da se prethodna saglasnost u predmetu dodjele koncesije ne može izdati bez adekvatno organizovanog zbora građana i bez saglasnosti građana, jer bi bila protivzakonita.

Kako se navodi u saopćenju Aarhus centra BiH, pokrenuto je i pitanje zloupotrebe ovlasti aktuelnog predsjednika mjesne zajednice Vrbas u pogledu poštivanja odredbi Statuta Općine Donji Vakuf,  jer nije adekvatno sazvan niti održan zbor građana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.