open-navfaktor-logo
search
Općina Stari Grad
Vijećnici sazvali vanrednu sjednicu da smijene Jusufa Pušinu
Protivio sam se nezakonitostima prodaje određene imovine koja je vakufski pod restitucijom, protivio sam se novim ugovorima koje Pravobranilaštvo nije odobrilo, ali za ovaj razgovor bi trebalo puno više vremena ja ga sada zaista nemam, kazao je kratko Pušina
11.05.2019. u 17:36
get url
text

Općinsko vijeće Stari Grad danas održava vanrednu sjednicu na kojoj bi trebao biti smijenjen predsjedavajući Jusuf Pušina.

To je u kratkom razgovoru za Faktor potvrdio upravo Pušina. Odgovarajući na pitanje zašto je sazvana hitna sjednica subotom i ko i zašto želi njegovu smjenu, Pušina ističe da je problem u tome što je on želio da radi po zakonu.

-Moju smjenu traže oni koji ne žele da rade po zakonu, jer sam se ja usprotivio nekim odlukama koje su bile pripremljene da ih Vijeće verificira, odnosno da aminuje i da se to realizuje. To je jedna od situacija koje su već duže vremena prisutne i moje zadovoljstvo je time veće što sam se usprotivio svim tim nezakonitostima, a poslije svega ovoga će biti potpuno slobodne da se odvijaju i sada ćete u Općini Stari Grad dobiti u punom kapacitetu društvo jednog lica - naveo je Pušina.

Objašnjavajući o kojim tačno nezakonitostima se radi, Pušina ističe da trenutno nema vremena o tome detaljno govoriti jer je sjednica u toku.

-Protivio sam se nezakonitostima prodaje određene imovine koja je vakufska, pod restitucijom, protivio sam se novim ugovorima koje Pravobranilaštvo nije odobrilo, ali za ovaj razgovor bi trebalo puno više vremena ja ga sada zaista nemam – kazao je kratko Pušina.

Dodaje da će većina u Općinskom vijeću podržati njegovu smjenu.

-Imaju dovoljno ruku, mnogi su ucijenjeni, ponuđene su im određene beneficije u narednom periodu, a o tome ćemo razgovarati kada ih dobiju, onda će ih imati i Tužilaštvo. Danas se također razrješava i pravobraniteljica općinska koja je napisala svoje izvještaje shodno zakonu, ali to očigledno ne odgovara, jer treba pisati naručene izvještaje – zaključio je Pušina.

Samostalni vijećnik Denis Stojnić kazao je da podržava smjenu Pušine zbog toga što je opstruirao predmet Stojnić-Tesla. 

-Razlog njegove smjene je što nije zaključke uopšte realizovao kao predsjedavajući. Između ostalog, famozni slučaj Tesla. Nikada načelniku nije poslao zaključak sa obrazloženjem. On je poslao zaključak, a nije obrazloženje, iako je ono bilo ključno. Drugi razlog je na dopis ombdusmena koji je tražen od vijećnika da se očituju, a na isti je odgovorila sekretarica vijeća Meliha Olovčić, bez odobrenja nas vijećnika – kazao je Stojnić.

Zahtjev za sazivanje ove sjednice s ciljem smjene predsjedavajućeg tražili su vijećnici Denis Stojnić, Dado Stojnić, Vedran Dodik, Alma Jašarević, Ekrem Kaljanac, Jasmin Skorupan, Adnan Talić, Samir Muhić, Avdo Hodžić, Amar Trbović, Miladin Almedin i Nermin Iković.

Kako saznajemo, Pušina je zbog neslaganja sa Ibrahimom Hadžibajrićem ranije izbačen iz stranke NBL.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.