open-navfaktor-logo
search
Burno u Ilijašu
Vijećnici SDA traže odgovore od policije: Ko je dopustio okupljanje "Četvorke", ko je flašama gađao kuću načelnika Fazlića...
Općinsko vijeće Ilijaš je na današnjoj sjednici sa 24 glasa "za" i jednim suzdržanim odbilo prihvatiti Informaciju o stanju sigurnosti na području općine Ilijaš za 2020. godinu, koju je prezentirao i ocijenio zadovoljavajućom komandir Policijske stanice Ilijaš, Mirsad Kurspahić.
04.02.2021. u 21:46
get url
text

Vijećnici su izglasali zaključak prema kojem je komandiru PS Ilijaš naloženo da u roku od 30 dana dopuni danas prezentiranu Informaciju i odgovori na pitanja: zašto su i prema čijim instrukcijama, on kao komandir i službenici Policijske uprave Ilijaš bili saučesnici u nepoštivanju zakona i obavezujućih propisa, a pri tome, brutalno kažnjavali stanovnike općine Ilijaš, te predoči detalje o provođenju istrage o incidentima koji su se događali u ovoj općini, pronalasku i adekvatnom sankcionisanju počinitelja.

Vijećnici SDA su na osnovu inicijative građana insistirali na obrazloženju niza aktivnosti rukovodstva i službenika PU Ilijaš, kojima je, posebno u periodu od 01.11.2020.-18.12.2020. godine, prekršeno niz važećih zakona i odredbi, čime su bila ugrožena elementarna prava stanovnika ove općine. 

Kurspahić, prema ocjeni vijećnika SDA nije dao adekvatan odgovor na pitanje "zašto je, u periodu od 01.11.-18.12.2020. godine, samo na području općine Ilijaš novčano sankcionisano 455 građana, zbog nepoštivanja propisanih higijensko-epidemioloških mjera, između ostalog, nepropisnog nošenja zaštitnih maski, što je, za 132 kazne više nego u četiri veće sarajevske općine zajedno?"

Također, javnost je ostala uskraćena i za racionalno obrazloženje, ko je dopustio masovno okupljanje pristalica, simpatizera i članova "Četvorke", u periodu od 15. do 18. novembra prošle godine, kada su na snazi bile restriktivne mjere Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS. Kako su to vijećnici SDA obrazložili, ovim masovnim okupljanjem prekršen je niz zakonskih odredbi.

Vijećnici SDA prezentirali su materijalne dokaze (javno objavljene fotografije; dostupne na web portalima), da je tokom ovih skupova, nemali broj učesnika nepropisno nosio ili nije nosio uopće zaštitne maske, niti održavao propisanu distancu. Naveli su da, iako prisutni na licu mjesta, policijski službenici, u vrlo delikatnim uslovima, nisu spriječili krajnje neodgovorno ponašanje pojedinaca. Također, rečeno je i da policijski službenici nisu reagirali, niti sankcionisali verbalno nasilje nad pojedincima u određenim mjesnim zajednicama na području općine Ilijaš.

Zabrinjavajući je podatak iznesen na današnjoj sjednici, da je odobravanjem održavanja nekontrolisanih masovnih skupova, poticano kreiranje takve atmosfere, u kojoj su još uvijek NN osobe, tokom noći 15.11.2020. godine, staklenim flašama gađala porodičnu kuću načelnika Akifa Fazlića.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.