open-navfaktor-logo
search
Zbog izvještaja revizora
Vijećnici tražili ostavku načelnice Drvara, ona odbila da je podnese
Načelnica općine Drvar Dušica Runić ne razmišlja o podnošenju ostavke nakon što su na tematskoj sjednici Općinskog vijeća Drvar to od nje zatražili vijećnici opozicije.
04.11.2021. u 21:24
get url
text

Runić je izjavila da je na tu funkciju došla na osnovu glasova građana koji su je podržali na izborima te da ne planira odstupiti.

- Kada građani Drvara budu smatrali da ne trebam više obavljati ovu funkciju onda ću se i povući, a ne na osnovu zahtjeva vijećnika i njihovih idola kojima je svakodnevno smišljanje laži, opijanje i iščekivanje finansijskih injekcija iz pojedinih, svima nama poznatih centara moći, postao smisao života - kazala je Runić.

Vijećnici Demokratskog narodnog saveza, Srpske napredne stranke FBiH, Socijalističke partije, Hrvatske demokratske zajednice 1990 i nezavisni vijećnici zahtjev za ostavku obrazložili su "nepravilnostima u finansijskom poslovanju" te nalazom revizora koji je naveo da nije moguće utvrditi utrošak donatorskih sredstava u iznosu od 1.427.090 KM koje je Republika Srbija putem Vlade Republike Srpske donirala općini Drvar.

Načelnica Runić odgovorila je kako su donatorska sredstva trošena transparentno i u skladu s ugovorom o utrošku namjenskih sredstava.

- Svaki realizirani projekat objavljen je s iznosom potpisanog ugovora, a sporni iznos u revizorskom izvještaju je, nažalost, rezultat nedovoljno kvalitetne korespondencije Sektora za razvoj, gdje se vodi evidencija o sredstvima i revizora prilikom obavljanja revizije. Ovu grešku je lahko ispraviti i što se toga tiče mirna sam i pred Bogom i pred narodom, i sa zadovoljstvom ću dati izjave nadležnim organima - poručila je Runić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.