open-navfaktor-logo
search
Novo Sarajevo
Vijećnik Srdić o neodržanoj sjednici: Tanovićev električni automobil pocijepao "Trojku"
Sjednica Općinskog vijeća Novo Sarajevo danas nije održana jer nije usvojen dnevni red.
19.07.2022. u 19:29
get url
text

Na današnjoj hitnoj sjednici trebalo se raspravljati o poništenju zaključka kojim se traži raskidanje ugovora o najmu električnog automobila čiji četverogodišnji najam košta blizu 90 hiljada maraka.

Robert Pleše, predsjedavajući Općinskog vijeća Novo Sarajevo, poslije sjednice izjavio je za Faktor, da je 11 vijećnika bilo za, četiri su bila protiv i 12 suzdržanih. Dnevni red stoga nije usvojen te sada je na redu zakazovanje nove sjednice.

- Pošto nije održana sjednica i nije se razmatrao ugovor na zahtjev načelnika Hasana Tanovića o najmu električnog automobila i dalje ostaje njegov zahtjev koji će se razmatrati na nekoj drugoj sjednici. U narednom periodu moramo održati Kolegij Općinskog vijeća na kojem ćemo dogovoriti dalje korake i procedure kako ćemo reagovati odnosno završiti ovu priču koja je došla od načelnika Tanovića, odnosno njegovog zahtjeva da se preispita zaključak Općinskog vijeća koji je ranije donesen oko najma automobila – kazao je Pleše.

VEZANI TEKST - Da li će OV Novo Sarajevo pristati na poništenje zaključka o raskidu ugovora za Tanovićev električni automobil?

Kada će se zakazati nova sjednica u ovom trenutku Pleše ne zna, jer odluku o održavanju sjednice donosi Kolegij Općinskog vijeća Novo Sarajevo.

- U narednih dan-dva sazvat ću Kolegij Općinskog vijeća da utvrdimo kada ćemo ponovo održati hitnu sjednicu ili ćemo prilikom održavanja redovne sjednice 28. jula, uvrstiti i tačke vezane za najam električnog automobila - kaže Pleše. 

Samostalni vijećnik u Općinskom vijeću Novo Sarajevo Srđan Srdić, nakon sjednice oglasio se na svom Facebooku. 

- Definitivni krah "Trojke" u Novom Sarajevu i prekid sjednice. Načelnikovo električno vozilo "pocijepalo" koaliciju. Dnevni red 12. hitne sjednice OV Novo Sarajevo nije usvojen. Klub samostalnih vijećnika je glasao da se održi sjednica, te da radi javnosti i mnogih neistina, napokon razriješimo situaciju u vezi električnog vozila. Nisu nam ni to dopustili! Sjednica se ipak nije održala. Nisu dopustili da raspravljamo o preispitivanju zaključka u vezi električnog vozila koje je načelnik uputio. Na jednu stranu NiP, na drugu stranu Naša stranka i SDP zajedno sa SDA. Sjednica sakrivena od očiju javnosti ("ne do Bog" da su građani pratili rasprave) - napisao je Srdić. 

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović krajem maja na Vilsonovom šetalištu organizirao je svečanu primopredaju unajmljenog automobila putem operativnog lizinga.

Nakon informacija o iznajmljivanju vodile su se velike rasprave pretežno na društvenim mrežama, kako vijećnika, tako i građana, u kojima je problematiziran ovaj ugovor. Općinsko Vijeće mjesec kasnije zatražilo je raskid ugovora, te je za danas zatražena hitna sjednica na kojoj će se obrazlagati zašto je raskidanje štetno po Općinu i budžet.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.