open-navfaktor-logo
search
Zaduženi prije mjesec
Vijeću ministara BiH hitno zaduženje nije hitno: Još bez odluke o ukidanju carinskih stopa na uvoz goriva
Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine jako bi brzo mogla realizirati odluku o privremenoj suspenziji carinskih stopa prilikom uvoza goriva. Međutim, problem je što takva odluka još nije spremna iako je prije skoro mjesec Vijeće ministara Bosne i Hercegovine zaduženo da je donese "u što kraćem roku".
26.09.2022. u 08:13
get url
text

Ovakvo zaduženje Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je izglasao na sjednici krajem augusta.

Privremena suspenzija carinskih stupa odnosila bi se na uvoz eurodizela, lož ulja, benzina 95 i benzina 98.

VEZANI TEKST - Zahvaljujući SNSD-u i HDZ-u još ništa od ukidanja akciza na gorivo

To bi, kako je kazao predlagač ove inicijative Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma, značilo smanjenje cijena goriva od 0,40 KM do 0,50 KM po litru.

Ipak, prema informacijama koje smo dobili, nikakva odluka o ovoj privremeno suspenziji carinskih stopa nije ni stigla u Vijeće ministara BiH. Također, nije poznato ni kada će uopće biti održana nova sjednica Vijeća ministara, nakon što je već tri puta otkazivana zbog nedostatka kvoruma usljed predizbornih aktivnosti. Stoga se ne očekuje da će je uopće biti prije Općih izbora koji se održavaju 2. oktobra.

Tu odluku bi trebalo pripremiti Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine na čijem je čelu Staša Košarac (SNSD).

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH su nam kazali da se, ako i kada bude usvojena takva odluka, sve jako brzo može pripremiti.

- Samo se iz sistema privremeno ukinu te stope carine tako da bi to moglo brzo da se uvede – dodali su iz UIO.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.