open-navfaktor-logo
search
Koliko je moguće
Vikend prošao, dogovora o vlasti u HNK nema: "HDZ i SDA nezaobilazni, pitanje je samo trećeg partnera"
Vlast u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) još nije definitivno dogovorena, ali se ide ka tome da je čine HDZ, SDA i SDP, kazali su iz SDA.
18.09.2023. u 19:06
get url
text
Sjednica Skupštine HNK
Sjednica Skupštine HNK

VEZANI TEKST - Nastavljeni pregovori o formiranju vlasti HNK, opet su "na tragu dogovora", uvjereni da će za vikend sve znati

Razgovori o vlasti u HNK intenzivirani su proteklih desetak dana nakon višemjesečnog prekida. Sastanci su održavani krajem prošle sedmice i tokom vikenda. Iz HDZ-a su u petak kazali da su na tragu dogovora i da bi se nakon vikenda priča o novoj Vladi HNK trebala privesti kraju. No priča još nije završena.

Prema nezvaničnim informacijama, u narednih nekoliko dana, moguće već i danas, slijedi usaglašavanje SDA i SDP-a ili bar pokušaj.

- Dvije su mogućnosti. U obje varijante vlast bi trebali činiti HDZ, koji ima 11 zastupnika u Skupštini HNK, i SDA, sa sedam zastupnika, a pitanje je samo da li će treći partner biti HDZ 1990 ili SDP. To je tako matematički. SDA je konstanta, realnost u HNK i nezaobilazan je kao i HDZ – kazali su iz SDA.

Ludvig Letica, predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH, prije nekoliko dana za hercegovačke medije pojasnio je zašto HDZ želi formirati vlast upravo sa ove dvije stranke.

- SDA iz razloga što imaju većinu u klubu i što treba zadržati poštivanje načela legitimiteta jer ipak imaju sedam ruku u skupštini, a s druge strane s obzirom na kapacitet SDP je okosnica "Trojke" – između ostalog je izjavio Letica za Hercegovinainfo.

Za imenovanje Vlade HNK potrebno je 20 zastupnika u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona, od ukupno 30 zastupnika, koliko ih ima.

HDZ ima 11 zastupnika, SDA sedam, a SDP tri, što znači ukupno 21 ruku u Skupštini.

Iz SDP-a su pak otkazali zajednički sastanak sa HDZ-om i SDA iznijevši stav da se nisu stekli uvjeti i da im je neprihvatljiva forma sastanka. Održani su bilateralni razgovori.

VEZANI TEKST - Cvitanović: Ukoliko HDZ 1990 ne bude u novoj Vladi HNK, poremetit će se odnosi, a mi ćemo imati odgovor

Istovremeno su iz HDZ-a 1990 upozorili da će se odnosi poremetiti i da će imati odgovor ukoliko ova stranka ne bude u novoj Vladi HNK. Oni imaju tri zastupnika.

Ukoliko bi se išlo na to da vlast formiraju HDZ (11), SDP koji bi računao na jednog zastupnika NiP-a (ukupno četiri ruke), i HDZ 1990 (tri zastupnika), nedostajala bi im još dva.

Upravo dva zastupnika ima HRS. Nismo uspjeli odbiti izjavu predsjednika ove stranke Slavena Raguža ni Mirka Vasilja, zastupnika HRS-a u Skupštini HNK. Ranije su poručili da mogu razgovarati na osnovu programskih načela, a ne na osnovu matematike.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.