open-navfaktor-logo
search
Nova pravila
Višak Hrvata, manjak Bošnjaka: Vinko Marić traži ukidanje nacionalnog omjera u Vladi ZDK; Galijašević: To je neustavno
Vinko Marić, zastupnik Bosanskohercegovačke inicijative - Kasumović Fuad u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, podnio je inicijativu koja će se naći pred novim sazivom Skupštine kojim se traži ukidanje nacionalnog omjera broja ministara u Vladi ZDK.
22.12.2022. u 15:42
get url
text

Naime, u Zakonu o Vladi ZDK, koju čine 10 ministara i premijer, članom 6. predviđeno je da na osnovu popisa iz 1991. godine strukturu Vlade čine sedam Bošnjaka, dva Hrvata i dva Srbina.

Marić je svojom inicijativom zatražio brisanje ovog člana Zakona o Vladi ZDK.

VEZANI TEKST - Pukovnik HVO-a sa liste Fuada Kasumovića bio je kod Milanovića zajedno s ratnim zločincima

Mandatarka Amra Mehmedić, članica Bosanskohercegovačke inicijative - Kasumović Fuad, predložila je imena novih ministara za Vladu ZDK. Među njima se nalazi šest Bošnjaka, tri Hrvata i dva Srbina. Takav prijedlog je u suprotnosti sa Zakonom o Vladi ZDK, jer predviđa manje Bošnjaka, a više Hrvata, nego je to zakonom propisano. 

- Iznenađujuće je da mandatar koji još nije ni položio zakletvu predlaže ovakvu odluku. To je neustavna i nezakonita odluka – kazao je za Faktor predsjednik Kantonalnog odbora SDA Zenično-dobojskog kantona Miralem Galijašević te nastavio:

- Mi činimo sve da skrenemo pažnju na to. Upotrijebit ćemo sve moguće raspoložive alate. Smatramo da je to ugrožavanje vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka.

Kako je naveo, nada se da će i ostali Bošnjaci u Skupštini ZDK to shvatiti jer ako prođe ova inicijativa zastupnika Marića, dodao je, znači da se u nekom sljedećem sastavu Vlade može desiti da svih 11 Bošnjaka budu ministri.

- Dakle, to nije stvar koja je dobra i ne razumijem činjenicu da se ide sa predlaganjem Vlade, a da se onda usvaja amandman zakona koji nije prošao nikakvu proceduru. Taj prijedlog se u ovom trenutku kosi sa Ustavom kantona, dakle najvišim zakonodavnim aktom – zaključio je Galijašević.

Obratili smo se i zastupniku Mariću, ali do zaključivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

O ovom pitanju danas se oglasila Koordinacija boračkih udruženja Armije RBiH.

- Ističemo da su najavljene aktivnosti nedopustive, te da se istim direktno šteti i bošnjačkom i hrvatskom narodu – istakli su.

VEZANI TEKST - Mandatarka Amra Mehmedić dostavila spisak: Ko su novi ministari u Vladi ZDK

Kako navode, najavljene izmjene u budućnosti mogu lako dovesti do jednonacionalne Vlade ZDK, a samim tim isto bi rezultiralo forsiranjem i nametanjem jednonacionalnih interesa, a što, ističu oni, direktno nanosi štetu stanovništvu Zeničko-dobojskog kantona.

- Smatranja smo da ovakve ishitrene odluke, kojima se zadovoljavaju interesi pojedinaca, unaprijed oslikavaju sliku toga šta se može očekivati od buduće premijerke i Vlade kojima bi trebala biti jedina zadaća da vode brigu o svim narodima u ovom Kantonu. Insistiramo na zaštiti naših Ustavnih prava za koje smo se borili i živote davali i naglašavamo da ćemo se boriti i protiv ovakvih štetnih djelovanja nove većine – saopćila je Koordinacija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.