open-navfaktor-logo
search
Centralna izborna komisija
Više od 20 miliona KM isplaćeno političkim subjektima u 2023. godini iz budžeta svih nivoa vlasti u BiH
AUTOR: Faktor
18.04.2024. u 11:12
get url
text
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je, pored ostalog, na današnjoj sjednici primila k znanju informaciju o izvršenom pregledu, kontroli i reviziji finansijskih izvještaja političkih stranaka za 2021. godinu, sa nalazima revizije i Izvještaj o pregledanom stanju finansijskog poslovanja političkih stranaka u 2021. godini kao i informaciju o planiranim i isplaćenim sredstvima političkim subjektima u 2023. godini iz budžeta svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini.
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će, u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih stranaka, pokrenuti postupak protiv 47 političkih stranaka, za koje je pregledom i revizijom njihovih finansijskih izvještaja utvrđeno da postoji osnovana sumnja da su u 2021. godini prekršile odredbe Zakona o finansiranju političkih stranaka. Navedeni izvještaji o reviziji političkih stranaka sa nalazima revizije i mišljenjem revizora će biti objavljeni na internet stranici, a mišljenje revizora i u Službenom glasniku BiH.
Prema podacima, prikupljenim od nadležnih organa i institucija na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, za finansiranje političkih subjekata u 2023. godini planirana su sredstva u iznosu od 20.996.233,43 KM. Od planiranog iznosa isplaćeno je 96,65 posto, odnosno političkim subjektima su isplaćena sredstva u iznosu od 20.293.347,55 KM.
Informacija ne sadrži podatke o uplatama sredstava političkim subjektima iz budžeta Srenjobosanskog kanton, Općine Breza i Općine Kalinovik jer ih još nisu dostavili.
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će takođe na svojoj internet stranici objaviti podatke o planiranim i isplaćenim sredstvima političkim subjektima u 2023. godini iz budžeta svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, izuzev Srednjobosanskog kantona, Općine Breza i Općine Kalinovik, saopćio je CIK.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.