open-navfaktor-logo
search
Epidemiolozi upozoravaju
Više od 50 posto hospitalizovanih zbog koronavirusa u RS-u ima tešku kliničku sliku
Ukupаn brој trenutno hоspitаlizоvаnih zbog koronavirusa u RS-u је 1.115, u UKC-u RS-a 384, а u općim bоlnicаmа 731.
11.12.2020. u 11:58
get url
text

Jelena Đaković - Dević, epidemiologinja u Institutu za javno zdravstvo danas je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci izjavila je da više 50 posto hospitalizovanih ima tešku kliničku sliku i životno su ugroženi. Poručila je da je neophodno da se izbjegne grupisanje tokom praznika.

- Ne želimo da se nađemo u situaciji da ijednom pacijentu bude uskraćena mogućnost liječenja - rekla je Đaković-Dević.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a, rekao je da se u RS-u bilježi nastavak nepovoljne epidemiološke situacije, odnosno da je procenat pozitivnih osoba u odnosu na testirane visok, kao i apsolutni broj pozitivnih na dnevnom nivou.

Zeljković je pred predstojeće vjerske i međunarodne praznike podsjetio da je važno da se poštuju postojeće obavezne mjere, podsjećajući građane da je nošenje maski obavezno na otovorenom i u zatvorenom, a kada su u pitanju ugostiteljski objekti dozvoljeno je skidanje maski samo pri konzumaciji hrane i pića.

Rekao je i da će od ponedjeljka, 14. decembra, biti korigovana cijena komercijalnog PCR testiranja sa 150 KM na 105 KM.

Komentarišući donaciju doza vakcina protiv gripe Republike Srbije Zeljković je rekao da će Institut izvršiti distribuciju donihranih vakcina i da one neće biti naplaćivane građanima, a koristie se za kategorije stanovništva definisane pravilnikom o obaveznoj vakcinaciji pravilnikom i zdravstvene rednike izložene riziku.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.