open-navfaktor-logo
search
Preletači
Više od 60 zastupnika u BiH za dvije godine promijenilo dres ili su postali popularni "nezavisni"
Barem 63 zastupnika na kantonalnom, entitetskom i državnom nivou su od Općih izbora 2018. godine do danas promijenila stranački dres ili su prešli u popularne "nezavisne zastupnike".
18.06.2021. u 07:48
get url
text

Samo u Narodnoj skupštini RS-a ih je, kako tvrdi državni zastupnik DNS-a Nenad Nešić, bilo 27 koji su prešli u drugu stranku te su formirani klubovi od stranaka koje uopće nisu učestvovale na izborima.

VEZANI TEKST - Zahiragić kupio Valerijana kapi da se smire tenzije u Skupštini KS

Provjerili smo koliko ih je bilo u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i u kantonalnim skupštinama. Poredili smo rezultate Općih izbora 2018. godine, dostupne na stranici Centralne izborne komisije BiH, sa trenutnim stanjem. Došli smo do toga da je pet zastupnika u državnom Parlamentu promijenilo klub, 20 ih je u kantonalnim skupštinama, a deset u Parlamentu FBiH.

Kada je u pitanju Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, poznato je da je Enver Bijedić bio na listi SDP-a, sada je predsjednik Socijaldemokrata BiH, a u državnom Parlamentu djeluje u Klubu DF-a. Damir Arnaut se iz SBB-a priklonio Našoj stranci, dok su Nenad Stevandić, koji je bio na listi SNSD-a, Obren Petrović, koji je bio na listi SDS-a, te Jakov Galić iz Socijalističke partije, formirali Klub zastupnika Srpski klub.

U Federalnom parlamentu su SDPBiH napustili i u "nezavisne zastupnike" otišli Zlatko Ercegović, Nedžad Šećić, Meliha Bijedić i Mile Atlagić, te Hasan Muratović, koji su formirali Socijaldemokrate BiH. Safer Demirović bio je u PDA, a sada je u A-SDA. Eldin Vrače je u Parlament ušao kao zastupnik Nezavisnog bloka, sada je u Klubu samostalnih zastupnika. U Nezavisnom bloku bili su Elmedin Voloder i Dženana Hodžić, a sada su u SDA. Adis Arapović je u Parlament ušao kao kadar SBB-a. Sada je nezavisni zastupnik. Senad Mašetić je nedavno potvrdio da je napustio SDA, ali na web stranici Parlamenta FBiH i dalje stoji da je u Klubu SDA.

Skupštine kantona

Šarolika je situacija i u kantonalnim skupštinama.

U Unsko-sanskom kantonu Ifeta Kadić bila je u SBB-u, pa u Narodu i pravdi i sada je u NES-u. Isti put prošao je i Agan Bunić. Oboje su, napomenimo, isključeni iz SBB-a. Rasim Kantarević je u Nezavisnom klubu, gdje je prešao iz Laburističke stranke, na čijoj je listi bio kada je osvojio mandat. Isto se desilo sa Anelom Šahinovićem. Ekrem Prošić je nakon isključenja iz DF-a postao "nezavisni zastupnik". Isključenje Nisveta Jusića najavili su prije nekoliko mjeseci iz Nezavisnog bloka.

U Skupštini Kantona Sarajevo također ima "preletača". Elvir Vreto je u NiP-u, a bio je u Našoj stranci, Damir Marjanović je iz Naše stranke otišao u samostalne zastupnike, Aljoša Čampara je iz SDA prešao u NiP, kao i Admela Hodžić. Amra Junuzović-Kaljić je u NiP-u, a bila je u Nezavisnoj bosanskohercegovačkoj listi, Damir Nikšić je iz SDP-a prešao u samostalne, Jasna Duraković iz SBB-a je otišla u SDP, Fahrudin Pecikoza je u SBB-u, a bio je u Nezavisnoj bosanskohercegovačkoj listi.

Prijelazi su zabilježeni i u Tuzlanskom kantonu, gdje su Husein Tokić i Žarko Vujović, koji su u Skupštinu ušli kao SDP-ovci, a onda su formirali novu stranku – Socijaldemokrati BiH. Smajo Mandžić je bio PDA, pa SDA, a sada je "na papiru" samostalni zastupnik.

U Skupštini Zeničko-dobojskog kantona u "nezavisne" se upisao Omer Škaljo, koji je bio u Nezavisnom bloku, da bi se 2019. godine spominjao kao kadar A-SDA. U Nezavisnom bloku je bio i Nusret Imamović, koji je sada u SDA.

Nijaz Musić bio je u Klubu SDA u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona, ali je izbačen iz stranke.

U ostalim kantonalnim skupštinama, čini se, nije bilo prijelaza.

Obrazloženja skoro svih koji su promijenili dres su uglavnom "neslaganje sa politikom stranke" i jedno od omiljenih - "iz moralnih razloga".

Unosan biznis

Politički analitičar Vehid Šehić kazao je da je ovo, nažalost, normalna pojava u tranzicionim državama, ali i da slične probleme ima i Sabor Hrvatske, ali  i u Srbiji.

- To je samo dokaz da je politika interes, da nema ideologije, da se u stranke ulazi da bi se dobio posao, diploma, ekonomske privilegije. Zbog toga je politika kod nas biznis – dodao je Šehić.

Napomenuo je da se neki zastupnici očito priklanjaju strankama u zavisnosti ko je na vlasti.

Šehić je istakao da će "preletača" i dalje biti, te da je u pitanju samo slabost političkih subjekata.

Državni zastupnik DNS-a Nenad Nešić je u parlamentarnu proceduru uputio izmjene Izbornog zakona BiH po kojim bi mandat pripadao stranci, a ne pojedincu upravo zbog, tvrdi, "preletača".

No Šehić je naglasio da su preletači problem stranaka, a ne Izbornog zakona, da pokušaji slični Nešićevim postoje od 2005. godine, te da ne bi bilo dobro da se reducira slobodno izražena volja birača jer građani glasaju za ljude u koje imaju povjerenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.