open-navfaktor-logo
search
Potpisan sporazum
Više od 800.000 KM za zajedničke projekte vlada Tuzlanskog kantona i Federacije BiH
Tuzlanski kanton i Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica udružit će finansijska sredstva za realizaciju pet projekata održivog povratka. Rezultat je to danas potpisanog Sporazuma o udruživanju sredstava za realizaciju infrastrukturnih projekata na području TK i na području općina entiteta Republika Srpska, kojeg su potpisali ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK Fadil Alić i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.
29.04.2023. u 07:52
get url
text
Potpisivanje sporazuma
Potpisivanje sporazuma

- Vlada TK iz godine u godinu nastoji povećati sredstva namijenjena povratku te osim sredstava iz kantonalnog budžeta iznaći i neke dodatne izvore finansiranja. Nažalost, nismo u prilici doći do svake porodice koja je u potrebi. Kako bismo povećali obuhvat i kvalitetnije djelovali u pogledu infrastrukturnih projekata, udružili smo sredstva sa Vladom FBiH i zahvalni smo ministru Ramiću na dugogodišnjoj posvećenosti zbrinjavanju povratnika - kazao je ministar Alić.

Cilj je da se udruživanjem sredstva za realizaciju pojedinih infrastrukturnih projekata ostvare veći efekti. Potpisani sporazum definiše ukupno pet projekata, ukupne vrijednosti 802.260,34 KM, koji će biti realizirani na području Srebrenice, Osmaka, Lukavca i Kalesije.

U realizaciji ovih projekata Vlada TK će učestvovati sa 225.500 KM, dok će Federalno ministarstvo osigurati 497.592. Preostali iznos sredstava, koji se odnosi na realizaciju projekta na području Kalesije, osigurat će Općina Kalesija.

- Udruživanjem smo došli do značajnih sredstava koja će pomoći da se popravi kvaliteta života u povratničkim sredinama. U rubnim dijelovima TK i dijelovima entiteta Republika Srpska, a koji gravitiraju TK, imamo značajniju populaciju povratnika, tako da smo kao federalno ministarstvo tu značajnije prisutni sa sredstvima te je bitno da i vlade TK i FBiH budu značajnije tu prisutni, kako je to bio slučaj i do sada - kazao je federalni ministar Ramić.

Kada je u pitanju današnji sporazum, predviđa se izgradnja teniskog terena u sklopu Sportsko-rekreacionog centra "Pale" – Kuća susreta i asfaltiranje puta Pale do Centra Emmausa na Palama u mjesnoj zajednici Potočari u Srebrenici, proširenje postojećeg puta putni pravac Kalesija - Osmaci (u dijelu Sadževac - Vacetinska Rijeka), rekonstrukcija i dogradnja vodovoda Babice Donje te izgradnja nove ulice u Kalesiji dionica A-B spoj M-4 do ulice Senada Požegića.

Današnjem potpisivanju prisustvovao je i premijer TK Irfan Halilagić. On se zahvalio ministru Ramiću koji je i prošle i ove godine inicirao ovakav model saradnje.

Ovakva saradnja pokazala se i više nego svrsishodnom i efikasnom i pokazuje se da su udruživanje sredstava i zajednička realizacija projekata od značajne koristi povratnicima. Vlada TK i dalje ostaje posvećena da kontinuirano pomaže povratničku populaciju, te ćemo kroz rebalans budžeta nastojati i povećati iznos planiranih sredstava za pomoć povratnicima - zaključio je premijer Halilagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.