open-navfaktor-logo
search
Prestanak mandata
Više od mjesec od pravosnažne presude zastupniku Halilu Bajramoviću, CIK pokreće postupak za utvrđivanje činjenica
Više od mjesec nakon što je Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio pravosnažnu presudu kojom je federalni zastupnik Halil Bajramović osuđen na tri godine zatvora, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je donijela zaključak o pokretanju postupka protiv Bajramovića, a onda donijeti odluku u vezi prestanka mandata ovog zastupnika u Parlamentu FBiH.
01.02.2024. u 14:57
get url
text
Halil Bajramović
Halil Bajramović

VEZANI TEKST - Bajramović će morati u zatvor nakon presude, gubi mandat u Parlamentu FBiH, on kaže da se ne osjeća krivim

- Na osnovu provjera u CIK-u, utvrđeno je da je Halil Bajramović na Općim izborima izabran za zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, te da je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine. Predlažemo da CIK donese zaključak o pokretanju postupka gdje će se utvrditi sve činjenice te omogućiti stranci izjašnjenje, te nakon provedenog postupka donijeti odgovarajuća odluka - prijedlog je nadležne službe CIK-a koji je usvojen na današnjoj sjednici Centralne izborne komisije BiH.

Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a, kazala je da je to uobičajena procedura i da u ovakvim predmetima pribavljaju dokaze i izjašnjenje stranke, te da im treba pravosnažna presuda suda u Bihaću.

Član CIK-a Željko Bakalar prokomentirao je da već imaju uvjete za utvrđivanje prestanka mandata s obzirom da imaju pravosnažnu presudu kojom je Bajramović osuđen na kaznu zatvora koja je duža od šest mjeseci, ali da je ovo jedan od redovnih postupaka.

VEZANI TEKST - CIK BiH o statusu Halila Bajramovića u Parlamentu FBiH nakon presude, šta je sa Salkom Zildžićem...

Nakon ovoga iz CIK-a su pojasnili da su već tražili pravosnažnu presudu i da je ona dostavljena.

Sredinom decembra prošle godine u javnosti se pojavila informacija da je Vrhovni sud FBiH donio pravosnažnu presudu. Vrhovni sud FBiH je 26. decembra potom na svojoj web stranici objavio saopćenje da je potvrđena presuda Kantonalnog suda u Bihaću, navodeći samo inicijale osuđenog H. B.

Bajramović je osuđen na tri godine zatvora zbog obmane u davanju kredita.

Također, Vrhovni sud je uvažio žalbu kantonalnog tužitelja na oslobađajući dio presude koja se odnosi na krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i krivotvorenja službene isprave, te je presudu Kantonalnog suda u Bihaću ukinuo i predmet u tom dijelu vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.