open-navfaktor-logo
search
Nema programa
Više od trećine nezaposlenih u FBiH nekvalifikovano; Federalni zavod zapošljavanja: Nije u našoj nadležnosti
Iako su u Federaciji Bosne i Hercegovine od 290.000 nezaposlenih jedna trećina, čak i više od toga, nekvalifikovane osobe koje nemaju nikakvo zanimanje, Federalni zavod za zapošljavanje nema nikakvu vrstu programa njihove prekvalifikacije.
20.06.2022. u 21:38
get url
text

- U posljednje vrijeme imamo povećan broj oglasa slobodnih radnih mjesta od poslodavaca u Federaciji BiH, ali sve više dobijamo signale da poslodavci na domaćem tržištu rada ne mogu naći adekvatne radnike. Stoga u posljednje vrijeme bilježimo povećan interes poslodavaca za zapošljavanjem stranaca - rekao je ranije rukovodilac Jedinice za analizu tržišta rada u Federalnom zavodu za zapošljavanje Omer Korjenić.

Tako su u FBiH već izdate radne dozvole državljanima dalekog Nepala, i to u građevinskom sektoru za zanimanja armirač, betonirac, zidar i tesar.

S druge strane, samo u prva tri mjeseca ove godine radi odlaska na rad u Sloveniju i Njemačku BiH je napustilo 5.048 radnika. Podaci se odnose samo na one radnike koji su zemlju napustili preko Agencije za zapošljavanje, dok je mnogo veći broj onih koji sami sebi pronalaze posao i odlaze u inostranstvo.

Stoga smo kontaktirali Zavod za zapošljavanje FBiH te ih pitali da li imaju neke projekte i da li rade na prekvalifikaciji nezaposlenih osoba.

- Direktno neke projekte prekvalifikacije i dokvalifikacije nemamo – kazao nam je Haris Čuljević, glasnogovornik Zavoda, i naveo kako to nije nije u njihovoj nadležnosti.

VEZANI TEKST - Više od trećine nezaposlenih u FBiH su nekvalifikovane osobe, 30 posto nezaposlenih imaju više od 50 godina

Čuljević je dodao kako imaju program koji se zove Obuka i rad.

- Javni poziv za učešće u tom programu se objavljuje svake godine i on podrazumijeva obuku nezaposlenih osoba kod poslodavca u trajanju od maksimalno 3 mjeseca. Poslodavac je u obavezi nakon isteka te obuke da 60 posto osoba koje po tom programu odvede na obuku da zadrži u radnom odnosu – pojasio je on.

Iz Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona potvrđeno nam je kako nema takvih programa.

Do zaključivanja ovog teksta nismo dobili odgovor o ovom programu iz Službe Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.