open-navfaktor-logo
search
Bivši pripadnik ARBiH
Viši sud u Beogradu: Husein Mujanović prvostepeno osuđen na deset godina zatvora
Bivši pripadnik Armije RBiH Husein Mujanović osuđen je danas pred odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu na kaznu zatvora od deset godina u koju će mu biti uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru.
09.05.2022. u 15:05
get url
text

Ovo je prvostepena presuda, nakon što je Apelacioni sud predmet vratio na ponovno suđenje, jer je poništio presudu od 6. jula 2020. godine kojom je Mujanović bio osuđen na deset godina zatvora.

Mujanović se optužnicom srbijanskog tužilaštva tereti da je kao upravnik vojničkog pritvora snaga Armije RBiH u mjestu Hrasnica u Sarajevu držao zatvorene oko 30 civila srpske nacionalnosti, bez zakonskog osnova i odluke nadležnog organa i da je prema njima postupao nečovječno i nanosio im teške duševne patnje, tako što im nije osigurao minimum uvjeta za život. U optužnici se navodi da su noću muški zatvorenici odvođeni u atomsko sklonište i prebijani usljed čega je šest preminulo, a da su ostali zatvorenici, zatvoreni u garažama, čuli jauke onih koji su bili prebijani.

Tereti se i da je tukao jednog zatvorenika u svojoj kancelariji. Mujanović je tokom suđenja tvrdio da nije kriv. Husein Mujanović je uhapšen u julu 2018. godine na graničnom prijelazu između Srbije i Bosne i Hercegovine i od tada se nalazi u pritvoru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.