open-navfaktor-logo
search
Sjednica NSRS-a
Višković: Ako ne bude podrške Dodikovom vetu, naredit ćemo da učenici iz RS-a ne učestvuju u testiranju
Premijer RS-a Radovan Višković kazao je danas na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a da, bez obzira na to hoće li zastupnici dvotrećinskom većinom podržati veto člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, Vlada RS-a će izdati naredbu da učenici iz ovog entiteta ne učestvuju u međunarodnom testiranju.
11.04.2022. u 14:04
get url
text

Na posebnoj sjednici NSRS-a danas se raspravlja o pet odluka, usvojenih na 25. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 31. marta 2022, koje je Dodik proglasio veoma štetnim po vitalne interese RS-a.

Među njima su i tri odluke koje se odnose na međunarodno istraživanje kompjuterske i informatičke pismenosti, o učenju i podučavanju, te trendova o znanju matematike i prirodnih nauka učenika u BiH.

Višković je podvukao da će, čak i ako ne bude podrške Dodikovom vetu, "izdati naredbu da učenici iz RS-a ne učestvuju u ovom testiranju".

- Nećemo učestvovati u ovom projektu. Eto vam testirajte, eto vam igrajte se... Mi tražimo vidljivost RS-a, ne strahujući za rezultat, a izgleda da neko drugi strahuje, pa želi to nama da pripiše. Želimo učestvovati isključivo ukoliko je RS vidljiv, a ako nije, ne učestvujemo u projektu – rekao je Višković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.