open-navfaktor-logo
search
Nove mjere u RS-u
Višković: Bit će ograničene količine namirnica koje se mogu kupiti, prekršioci izolacije će u šator i zatvor
Premijer RS-a Radovan Višković izjavio je da je glavni koordinacioni tim predložio nove mjere u borbi protiv širenja koronavirusa.
22.03.2020. u 13:38
get url
text

Prva mjera odnosi se na kupovinu robe široke potrošnje, jer ljudi kupuju zalihe, pa će biti ograničene količne koje se mogu kupiti, dok se druga mjera odnosi na one koji prekše samoizolaciju.

– Ne mogu vam sada govoriti detalje i vrste namirnica. Vjerovatno će brašno biti ograničeno na deset kilograma. Zatim, ko prekrši samoizolaciju, bit će kažnjen, a izolaciju će do kraja provesti u šatorima. Za one koji budu prekršili mjere, kazna zatvora je do dvije godine. Međugradski prevoz danas će biti ukinut - izjavio je Radovan Višković, premijer RS-a.

Dodao je da će biti objavljeni i lični podaci osoba koje prekrše kućnu izolaciju u vrijeme pandemije koronvirusa. Također, ukida se međugradski prijevoz u entitetu RS, a od Vijeća ministara BiH se traži da zabrane ulazak stranih državljana. Ove restriktivne mjere se uvode jer, kako je istakao Višković, građani ne treba da prave kućne zalihe i time stvaraju vještačku nestašicu životnih namirnica.

- Stručni timovi će odrediti količine osnovnih životnih namirnica, koje se mogu kupiti, a to se odnosi na brašno, ulje i druge proizvode – rekao je Višković na konferenciji za novinare i najavio da će entitetska vlada zajedno s kolegama u Srbiji nabaviti veće količine pšenice, soli, šećera i ulja.

- U ovom momentu imamo dovoljne količine osnovnih životnih namirnica, ali ćemo nabaviti još veće količine za građane – dodao je on.

Najavio je i da će se obratiti Oružanim snagama BiH kako bi sagledali s kojim slobodnim smještajnim kapacitetima raspolažu, prvestveno u entitetu RS, u Bileći i drugim mjestima, a u kojima bi se, po potrebi, mogli smjestiti građani zaraženi koronavirusom. Od lokalnih zajednica se traži da pripreme određene smještajne kapacitete za karantin onih koji dolaze iz inostranstva ili ne poštuju odluke o kućnoj izolaciji.

Višković je najavio i da će biti usvojena odluka o objavi ličnih podataka osoba koje prekrše kućnu izolaciju i bit će smješteni u šatorski karantin, jer se, kaže, ne može dozvoliti da neodgovorni pojedinci svojim ponašanjem ugrožavaju druge osobe. Od Vijeća ministara BiH će tražiti da se zabrani ulazak stranih državljana, po uzoru na zemlje u okruženju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.