open-navfaktor-logo
search
Skupštinska rasprava
Višković dramatičan na posebnoj sjednici NSRS-a, poručio OHR-u: Ubili ste mi oca
Premijer bh. entiteta Republika Srpska Radovan Višković kazao je danas na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a da postoji ustavni osnov za izmjene Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a, koji je po hitnom postupku danas na dnevnom redu NSRS-a. 
21.06.2023. u 14:10
get url
text

VEZANI TEKST - Zastupnici traže da se u RS-u ukine obaveza objavljivanja akata visokog predstavnika

U skupštinsku proceduru uputili su ga zastupnici u Narodnoj skupštini RS-a, a pokušava se zakonski regulirati da se u Službenom glasniku RS-a ne objavljuju odluke i drugi akti visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini jer on, prema stavovima vlasti u RS-a, nema legalitet.

Višković je ocijenio da predloženi zakon "ne remeti evropske direktive i norme". Govorio je i o tome kako je dosta današnjih zastupnika i drugih političkih funkcionera u RS-u bilo na crnoj listi OHR-a, pa tako i on.

Višković je dodao da je na crnoj listi bio četiri godine, da za to vrijeme nije imao lične dokumente, a da ga niko nije pozvao da da izjavu ili slično.

Istakao je i da je zbog ovakve odluke izgubio člana porodice, te naveo kako mu je otac u to vrijeme operisao srce, a kada je saznao da je on na crnoj listi OHR-a, nakon nekoliko dana je preminuo.

- Ubili ste mi oca - rekao je Višković.

Zakon koji je danas pred zastupnicima RS-a, kritikovao je šef Kluba zastupnika Za pravdu i red Nebojša Vukanović.

- Svakih šest mjeseci idemo da kažemo "ne" OHR-u, Schmidtu... Dajte, ljudi, ne mogu da vjerujem koliko zamajavate narod. Da imate časti i obraza, podigli biste najveći spomenik svim visokim predstavnicima jer da nije bilo njih, ne bi ni vas bilo ni u tragovima. Na njihovim ste odlukama opstali ovih 18 predugih godina – rekao je Vukanović.

Upitao je i šta je sa odlukama o vraćanju nadležnosti koje je ranije usvojio NSRS, a posebno sa usvojenom odlukom o osnivanju agencija za lijekove RS-a.

Višković mu je odgovorio da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine taj zakon stavio van snage i da je to razlog zašto ova entitetska agencija nije formirana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.